BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AIDSli kana rekor tazminat

Doğduğu gün Kızılay tarafından AIDS'li kan verildi. Şimdi o çocuk 10 yaşında...

Abone ol

Doğduğu gün Kızılay tarafından verilen kanla HIV virüsüne maruz kalan ve AIDS'e yakalanan Y.O.'nun ailesinin "Denetim görevini yapmayarak hizmet kusuru işlediği" gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'na açtığı dava sonuçlandı.

Sağlık Bakanlığı, "ağır hizmet kusuru işlediği" gerekçesiyle Y.O.'ya olaydan 10 yıl sonra 152 bin YTL tazminat ödemeye mahkum oldu. Y.O. ve ailesinin avukatı Mehmet Emin Keleş, kararla birlikte Sağlık Bakanlığı'nın bir kurumun ödeyeceği en yüksek manevi tazminata mahkum edildiğini belirterek davanın emsal oluşturacağını söyledi. Y.O. ve ailesinin 1996 yılından bu yana hukuk savaşı verdiğini ifade eden Keleş, şöyle konuştu: "Kızılay'a açtığımız dava 7 ay gibi kısa sürede sonuçlandı. Aynı yıl Sağlık Bakanlığı'na açtığımız dava ise şimdi sonuçlandı. 2 kez mahkeme davamızı reddetti, 2 kez Danıştay mahkeme kararını bozdu. En son Danıştay olayda Sağlık Bakanlığı'nın sorumlu olduğuna karar verdi. Araştırmalarıma göre bu tutarda bir tazminata rastlamadım."

Sağlık Bakanlığı'na açılan davanın uzaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de başvurduklarını belirten Keleş, sözlerine şöyle devam etti: "AİHM'de dosyamız tamamlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde bu konuda kabul edilebilirlik kararı bekliyoruz."

Keleş, dönemin Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna ve Kızılay Genel Müdürü Kemal Demir hakkında da etkili ceza kovuşturması yapılmaması gerekçesiyle AİHM'e başvurduklarını, sürecin devam ettiğini, ileride maddi tazminat davası açabileceklerini söyledi. Y.O.'nun annesi Neşe O. ise Kızılay'ın hatası sebebiyle büyük bedel ödediklerini ifade ederek, "Çok sıkıntılar yaşadık, hala yaşamaya devam ediyoruz. Keşke Kızılay böyle bir şey yapmasaydı, biz de bu parayı almasaydık. Biz hem manevi hem maddi çok sıkıntılar yaşadık. Okul yönünden çok sıkıntı çektik. İnsanlar kabul etmiyor ben rahatsızlıklarını bakışlarından anlıyorum. Çok zor bir durum. Allah kimsenin başına vermesin" dedi. Çocuğunun psikolojisinin bozulduğunu belirten Neşe O., şöyle konuştu: "Gazetecileri sevmiyor. Gazetelerde kendini görünce psikolojisi bozuluyor. Hep kendine soruyor 'neden ben, neden ben' diye" Baba Nazif O. ise çok kötü günler geçirdiğini, bu olaylar yüzünden beyin kanaması geçirdiğini söyledi.

Doğduğu gün Kızılay'dan verilen kanla HIV virüsü bulaşan ve AIDS'e yakalanan ilkokul 3. sınıf öğrencisi Y.O.'nun ailesi 1996 yılında Kızılay ve Sağlık Bakanlığı'na manevi tazminat davası açmıştı. İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Y.O.'nun hastalanmasından sorumlu tuttuğu Kızılay'ı 30 bin YTL tazminat ödemeye mahkum etmişti. Kızılay'da Y.O.'ya 1998 yılında yasal faiziyle birlikte toplam 60 bin 426 YTL ödedi. Ailenin aynı yıl Sağlık Bakanlığı'na karşı İdare Mahkemesinde "yeterli altyapıyı kurmayan, kan alıp vermede güvenli sistemi oluşturmayan ve gereken denetim görevini yapmayarak hizmet kusuru işlediği" gerekçesiyle açtığı davada bakanlık faiziyle birlikte 152 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edildi.