BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  GÜNCEL

Damızlık sığıra hayır!

DSP damızlık sığırın Türkiye'ye gelmesine karşı. Peki niye?

Abone ol

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ABD ve Avrupa Birliği'nden damızlık sığır ithalatının önünü açan kararını eleştirerek, "Damızlık ithalatı kararı, ABD ve AB ülkelerinin yararına, Türkiye'nin zararınadır" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Hasan Macit, damızlık sığır ithalatı öncesinde, deli dana hastalığının dünyadaki gelişimini takip etmek amacıyla kurulan komisyonun görevine son verildiğini belirterek, komisyonun görevine damızlık dana ithalatının önünü açmak amacıyla son verildiğini iddia etti.

Deli dana hastalığı bakımından ABD'nin ve AB'nin risk grubunda yer alan ülkeler olduğuna dikkat çeken Hasan Macit, "ABD'den damızlık da olsa canlı hayvan ithalatı, halkımızın sağlığı ve canlı hayvan varlığımız açısından risktir" dedi. 1986'dan bu yana 300 bini aşkın damızlık hayvan ithalatının yapıldığını ancak, çevresel şartlar ve iklim faktörü nedeniyle bunların çoğunun öldüğünü vurgulayan Macit, damızlık ithalatının Türk havancılığına katkısı olmadığı gibi ödenen dövizlerin de boşa gittiğini söyledi. Hasan Macit, yerli ırkın 'gen kaynağı' olarak kabul edilerek gerekli ıslah çalışmasının yapılabileceğini ifade ederek, "Tarım Bakanlığı'nın görevi halkı ithalata özendirmek değil, ıslah çalışmalarına destek vermektir. Elindeki birinci sınıf düveyi kasaba götürmek zorunda kalan üreticinin çaresizliğini gidermektir" diye konuştu.