BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Yeseviyi kışlaya çevirdi

Balyoz planının mimarı Çetin Doğan'ın Ahmet Yesevi Üniversitesi'ndeki dönemi de eleştiri konusu..

Abone ol

Olay komutan hakkında çıkan bu söylentiye Namık Kemal Zeynek köşesinde açıklık getirdi..

Zeybek, "Öncelikle birçok kişinin sandığı gibi sayın Ç. D.’nın Alevi kökenli veya Alevi inançlı olmadığını söylemeliyim. Soyadından ötürü onu Prof. İzzettin Doğan’ın kardeşi veya akrabası sananlar yanılırlar" sözleriyle Doğan'ın alevi olmadığını yazdı.

Doğan'ın katı bir laiklik çizgisi izlediğini aktaran Zeybek' askerin üniversite yönetmesine şiddetle karşı çıkıyor. Çetin Doğan'ın icraatları arasında 60 Türkçe dersi kaldırmak ta var.

Zaman gazetesinden Hemra Köse'nin haberine göre Doğan'ın üniversitede bulunan mescidi kapattırdığı belirtiliyor. Haberde Zeyberk'in çarpıcı açıklamalarına yer veriliyor.

Üniversitenin Doğan'dan önceki mütevelli heyet başkanı Namık Kemal Zeybek, başörtüsü özgürlüğünün onun zamanında sekteye uğradığını, başörtülü velilerin bile üniversiteye alınmadığını söyledi. Komünizm döneminde ülkenin Milli Üniversitesi olarak kurulan okulda mescit bulunduğuna dikkat çeken Zeybek, bu mescidin Doğan tarafından kaldırıldığını vurguladı. Zeybek, Doğan'ın dile getirdiği görüşü ise şöyle aktardı: "Bizde bir kural vardır. Üniversitelerde ve kışlalarda mescit olmaz."

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KAPATILDI

Zeybek, Kazakistan'da ve Kırgızistan'da Türkiye Türkçesiyle eğitimin yapıldığını anlatıyor. Doğan'ın 60'a yakın okulun kapatılması talimatını verdiğini vurguluyor. Üç üniversitede bulunan Türk dili ve edebiyatı bölümlerinin de kapatıldığını belirtiyor. Zeybek, şöyle devam ediyor: "Doğan ilk yıl Kazakistan'daki Türk akademisyenleri geri çekti. Türkiye'nin ortaklıktan çıktığı zannedildi. İkinci yıl da yanlış görevlendirmeler dolayısıyla Türkiye ile Kazakistan arasındaki üniversite ilişkileri zarar gördü."

Ahmet Yesevi Üniversite-si'nin eski Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Feyzullah Budak, Doğan'ın AK Parti hükümeti göreve başladıktan sonra 'İslam dini bu devletin yönetim şekli olacak' saplantısına kapıldığını ve panik içinde davrandığını söylüyor. Balyoz planındaki dehşet senaryolarının Çetin Doğan'ın üslubuyla bire bir örtüştüğünü savunan Budak, "Planlar düzmece gibi görünüyor ancak Doğan'ı tanıdığım için en küçük tereddüt duymuyorum. Bu planları yapacak kafa yapısına sahip." diye konuşuyor.

185 BİN DOLARLIK SON MODEL ARAÇ ALDIRDI

Doğan'ın üniversiteyi kışlaya çevirdiğini aktaran Budak, şu bilgileri veriyor: "Üniversitenin genel koordinatörlüğüne de bir tuğgeneral getirdi. İstanbul'daki merkeze emekli bir albay atadı. Türkistan'a askerlikten gelen bir akademisyen atadı."

BURSLARI KESTİRDİ

Budak, Doğan'ın Türk dünyasının yoksul öğrencileri için ayrılan bursu kestiğini ileri sürüyor. Bursların toplam yıllık maliyeti 85 bin dolardı. Budak'a göre Doğan az kullanılmış makam aracını kullanmak yerine, burs için ayrılan parayla 185 bin dolarlık son model bir araç aldı.