BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,98
ALTIN 2.504,64
HABER /  GÜNCEL

Bu adam ısrarla ölmek istiyor

Omurilik felçlisi öğretmen aylardır bürokrasiyle boğuşuyor. Cankurt, "ya sorunları çözün ya da bırakın öleyim" diyor.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-  
Türkiye aylardır kurumlararası çatışmayı tartışıyor. Asker, yargı, siyaset arasında bu tartışma sürerken, bir başka  çatışma ise sosyal güvenlik sistemi kapsamında geri ödeme kurumları arasında yaşanıyor. Bedelini de hastalar ödüyor. İşte bu bürokrasi çatışmasının bedelini ödeyen hastalardan biri de Omurilik felçlisi Tuğrul Cankurt.

İNTERNETHABER'in yaşadığı dramı konuştuğu, ötenazi isteyen omurilik felçlisi Tuğrul Cankurt Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uygulamaları nedeniyle isyan bayrağını çekti. Yatağa bağımlı olan ve bugüne kadar sonda masrafları karşılanan Cankurt’a 6 aydır ödeme yapılmıyor. Bugün yaşadığı koşulların ötenazi istediği, iki yıl öncesine kadar daha kötü duruma geldiğini savunan Cankurt, durumun trajik halini, “Devlet devlet olursa, bürokrasi izin verirse işeyeceğim” sözleriyle esprili bir şekilde anlatmaya çalışıyor.

CANKURT'İN ÖTENAZİ ÖYKÜSÜ
25 yıllık resim öğretmeni Cankurt’u ötenazi isteği ile tanıdık. Geçirdiği trafik kazası sonucu yatağa mahkum hale gelen Cankurt devlet yaşamını kolaylaştıracak olanakları yeterince sunmayınca, "Ya insanca yaşam, ya onurlu ölüm" diyerek ötanazi hakkı istemişti. Ancak hem dinen hem de hukuken Türkiye’de bu kabul görmüyor. Cankurt yaptığı çağrı ile Türkiye’de yaşayan 50 bin kadar omurilik felçlisinin sorununa tercüman oldu. Ancak geçen sürede iyileştirmeler olmayınca bu kez ötenazi için İsviçre’de bir kliniğe başvuru yaptı. Cankurt’un başvurusu kabul edildi, ancak ötanazi için 6 bin 700 frank ve refakatçi masraflarıyla birlikte 15 bin lira para yatırması gerekiyor. Bu parayı bulmak da sorun oldu, ancak aile Cankurt’u hayatta tutmak için mücadelesini sürdürüyor.

SONDA ÜCRETLERİ ARTIK ÖDENMİYOR
Gerçek hayat ve yeni uygulamalar ise Cankurt’u iyice canından bezdirmiş durumda. Uzun yıllardır yatağa bağımlı halde yaşayan Cankurt şimdi de sonda ve hasta bezi parası ile karşı karşıya kaldı. Bugüne kadar sosyal güvenlik kurumlarının karşıladığı bu para artık ödenmiyor. Cankurt’un verdiği bilgiye göre günde 6 sonda, hasta bezi ile birlikte ayda 420 liraya mal oluyor. 6 aydır ödeme yapılmadığı için aile yaklaşık 2 bin 500 lira bunun için para harcamış durumda.

ÖTENAZİ İSTEĞİM HAKLI ÇIKTI
Yıllar boyunca devlete prim ödeyen ve bugün emekli maaşları ile geçinmeye çalışan Cankurt ailesi yaşanan duruma anlam veremezken Tuğrul Cankurt, “Yaşadıklarım geçen iki yılda ötenazi istemede ne kadar haklı olduğumu bir kez daha ortaya koydu” yorumuna neden oldu. Durumu espriye vuran Tuğrul Cankurt, bir yandan yavaş yavaş öldürüyorlar derken bir yandan da acı acı, “Devlet devlet olacak işte ben de işeyeceğim” esprisi yapıyor. Ötenazi istediği günden bu yana herkese sesimizi duyurduk diyen Cankurt, “Bizi bir devlet duymadı” derken, “Bunları yapmıyorlarsa o zaman bana ötenazi hakkımı versinler” çağrısında bulundu.

MAHKEMEYE TAŞINACAK

6 ayda sonda için yaklaşık 2 bin 500 lira ödeyen aile hak mücadelesini sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve trafik sigorta şirketi arasında yazılar gidip geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Hazine Müsteşarlığının trafik kazalarıyla ilgili yazısına dayanarak bu ödemeyi yapmıyor. Gerekçeli yazı ise şöyle: 
“Sigortalının sorumlu olduğu trafik kazalarında tedavinin gereği olan acil yardım ca ambulans hizmetlerinin de sigorta teminatı kapsamında blunduğuna şüphe yoktur. Ancak trafik sigortası bir sorumluluk sigortası olup söz konusu teminatın kapsamı zarar gören üçüncü şahısların zararları ile sınırlı olup sigortalının kendisine yapılan tedavi giderleri bu bağlamda acil yardım tedavi bedellerinin trafik sigortasından karşılnamasına olanak yoktur. Bu giderler kişiye sosyal güvenlik sağlayan kurumdan veya özel sağlık sigortasından karşılanmalıdır."

Bu düzenleme gerekçesiyle artık sonda ücreti ödenmeyen Tuğrul Cankurt ise, "Günde 6 kez sonda kullanmaktayım ve sonda ile diğer tıbbi malzemeleri alamamam ölümümle sonuçlanacaktır. Bu durumdan Ssoyal Güvenlik Kurumu sorumlu olacaktır. Acilen bu yanlıştan dönülsün" çağrısında bulunuyor.

İlgili üç kuruma da yazı yazan aile sonuç olumsuz olursa hakkını mahkemede arayacak.

ÖZEL ÇABALARLA HAYATA TUTUNUYOR

SGK omurilik felçlilerinin pek çok medikal malzemesini ödemiyor. Onlarda kendi özel çabaları ile bu malzemeleri yapmaya çalışıyor. Sağ kolunu çok az oranda kullanabilen Tuğrul Cankurt eşinin yaptığı bir aparat sayesinde bugün resim yapmaya çalışıyor. Yine eşinin yaptığı bir başka aparat ile kimseye muhtaç olmadan gazete okuyabiliyor.