BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Türk'ten süreci baltalayacak sözler

Ahmet Türk yine çok konuşulacak açıklamalar yaptı. Türk savaşın kazanıldığını ve artık masada da kazanacaklarını iddia etti.

Abone ol

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk'ten çözüm sürecinde kızdıracak açıklamalar. Türk savaştın kazanıldığını artık siyaset masasına oturduklarında da başarılı olacaklarını iddia etti.

AB İlerleme Raporu’nun görüşüldüğü AP Genel Kurulu’na katılarak temaslarda bulunan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, bir grup AP üyesi parlamenterle basın toplantısı yaptı. Halka ‘Rehavete kapılmayın’ çağrısı yapan Türk, ‘Kürtler savaşta kaybetmedi siyaseten de kaybetmemeli’ dedi

ORTAK BASIN TOPLANTISI YAPILDI

KÜRTLER DAHA ÇOK DESTEK VERİYOR

Ahmet Türk geçtiğimiz günlerde çözüm sürecine destek anketini açıklamıştı.

Türk, Türkiye'de çözüm sürecine toplumun her kesiminden destek geldiğini belirterek, "Kürtlerin yüzde 90'ının ve Türk halkının yüzde 58'inin desteklediği bir süreçtir" dedi.

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, AP Liberal Demokrat Grup Alman milletvekili Thein, Avrupa Milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Flautre ve AP Kürt Dostluk Grubu başkanı Jürgen Klute ortak basın toplantısı yaptı. Türk, PKK’nin ‘terör’ listesinden çıkarılmasını istedi

ESKİSİNDEN DAHA FAZLA ÇALIŞACAĞIZ

Önceki akşam da Strasbourg’da halka bilgi veren Türk, “Kürtler geçmişte savaşta hiç kaybetmedi, hep siyaseten kaybetti. Rehavete kapılıp ‘her şey tamam’ dersek yanılırız. Süren müzakerelerin tarihi anlaşmayla sonuçlanması için Kürtler eskisinden daha fazla siyasi alana müdahale etmeli” dedi

TÜRK: AVRUPA BARIŞA KATILSIN

Avrupa Parlamentosu’da (AP) önceki gün 2012 Türkiye İlerleme Raporu tartışıldı. Çözüm sürecinin damga vurduğu raporda, “müzakere süreci tarihi sözleşmeyle sonuçlanmalı” vurgusu dikkat çekmişti.

AP’de temaslarda bulunmak üzere Strasbourg’a giden DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, AP parlamenterleri ve yetkilileriyle ortak basın açıklaması yaptı. Avrupa’nın Kürt sorununun çözümüne yaklaşımının ele alındığı görüşmelerde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tarihi çağrısına ve çözüm sürecine destek geldi. Türk, AP’deki basın açıklamasında Kürt Hareketi’nin stratejik bir hamle içinde bulunduğunu belirterek, PKK’nin “terör örgütleri listesi”nden çıkarılmasını da istedi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ise, çözüm süreci için “devrimci bir süreç” dedi.

SÜRECİ DİKKATLE İZLEYİN

Kürt sorununda mevcut sürece ilişkin DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, AP Liberal Demokrat Grup Alman Milletvekili Alexandra Thein, Avrupa Milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Sol Grup üyesi ve AP Kürt Dostluk Grubu başkanı Jürgen Klute ortak basın toplantısı yaptı.

AP’de yapılan toplantıda konuşan Türk, çok önemli bir süreçten geçildiğini belirterek Avrupa Birliği ve kurumlarından süreci çok ciddi bir şekilde izlemeleri ve katkıda bulunmalarını istedi.

Türk, Kürtlerin özgürlük ve demokrası arayışına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Yıllardan beri, Kürt halkının bir barış arayışı var. Son dönemde Sayın Öcalan’ın başlattığı bu barış hamlesini, Kürtler açısından, Türkler açısından ve Ortadoğu halkları açısından çok önemli bir süreç olarak görmek gerekiyor. Sayın Öcalan’ın başlattığı bu stratejik barış sürecinin, aslında Türk halkı ve Kürt halkını özgürleşmesini beraberinde getireceğini inanıyorum.”

GÖZLEMCİ OLUN

Temaslardaki amaçlarının Avrupa’nın sürece katkı sunması olduğunu belirten Türk, “Avrupa Parlamentosu’nu aslında bir demokrasi kurumu olarak görüyoruz. Sürecin kalıcı barışa dönüşmesi için önemli katkılar yapabileceğine inanıyoruz. Ve bu süreci çok ciddi bir şekilde izlemesini istiyoruz. Çözümsüzlüğün nedeni Kürtler midir, devletin politikaları mıdır, bunun da açığa çıkmasını istiyoruz” dedi. Türk ayrıca Avrupa devletlerinin Kürtlere yaklaşımını da eleştirerek, “Bugün Avrupa’da siyaset yapan Kürtleri, Avrupalıların bir tehlike olarak görmesi ve bir baskı altında tutmalarının, aslında bu sürece katkı sunmayacağını ifade etmek istiyorum” dedi.

PKK LİSTEDEN ÇIKARILMALI

“Avrupa Birliği’nin Türkiye raporunun olumlu olduğunu ifade etmek istiyorum” diyen Türk, stratejik bir değişim içinde olan Kürt hareketini terörist olarak gören Avrupa’nın bundan vazgeçmesini ve PKK’yi “terör listesi”nden çıkarmasını istedi.

SOKAKTA KAZANDIK MASADA DA KAZANIRIZ

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Strasburg’daki Mezopotamya Kürt Kültür Merkezi’nde de halk toplatısına katıldı. Türk, burada yaptığı konuşmada “Kürtler geçmişte savaşta hiç kaybetmedi ve hep siyaseten kaybetti. Rehavete kapılıp ‘her şey tamam’ dersek yanılırız. Biz hem kendimize hem de halkımıza güveniyoruz” diyerek, yeni süreçte Kürtlerin siyasette eskisinden daha etkin bir şekilde yer almaları gerektiğine dikkat çekti.

Kürt siyasi hareketinin Aleviler başta olmak üzere farklı inanç ve kimliklere bakışına da değinen Türk, son dönemde yapılan bazı anti-propagandalara da dikkat çekti. Türk, Özgürlük Hareketi’nin 40 yıllık mücadele pratiğinde ezilen inanç ve kimliklere karşı tutumunun net olduğunu ve sahip çıktığını kaydetti.

Flature: Devrimci bir süreç

Ahmet Türk’le yapılan ortak basın açıklamasında konuşan ve çözüm sürecini kendi grubu adına destekleyen Helene Flautre, “Ahmet Türk, Kürt hareketi içerisinde öncü bir şahsiyettir” diyerek sözlerine başlarken, Türkiye’deki çözüm sürecini “devrimci bir süreç” olarak tanımladı.

Flautre, “Sayın Öcalan ve Sayın Erdoğan bana göre devrimci bir sürece angaje oldular. Türkiye’de ve bölgede demokrasi ve barış açısından kayda değer bir şekilde etkileri olan son derece cesur, çok tutkulu bir süreç. Ben grubumun bu sürece desteğini sunmak için buradayım” dedi.

AB süreci desteklemeli

Alexandra Thein, “Barış süreci şimdi AB tarafından desteklenerek ileriye doğru itilmeli” diyerek AB’nin yolda olan bu barış sürecine hala katılmadığını, zira sürecin henüz çok yeni olduğunu belirtti. Thein, şöyle konuştu: “Sayın Ahmet Türk’ün de işaret ettiği gibi her iki taraf barış sürecinde eşit temelde görülmek durumunda. Barış sürecine elimizden geldikçe destek olmalıyız” dedi.