BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Ahmet Hakan Cumhuriyet ve Sözcü'yü bozdu

Şair Cahit Zarifoğlu’nun şiir kitapları, kimi çevreleri ayağa kaldırdı. Ahmet Hakan yakından tanıdığı yazarı anlattı.

Abone ol

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Bakan Avcı'nın çocuk kitaplarını dağıttığı yazar Cahit Zarifoğlu'ndan El Kaideci çıkmayacağını yazdı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın okulların açıldığı ilk günde şair Cahit Zarifoğlu’nun yazdığı çocuk kitapları olay oldu. Cumhuriyet ve Sözcü gibi kimi gazeteler, okullarda Taliban ve Afgan lider Hikmetyar'ın propagandasının yapıldığını savundu.

Peki veliler kaygılanmalı mı? Kim bu Cahit Zarifoğlu? Yazar Ahmet Hakan, bazı kesimlerin hedef tahtasına oturttuğu yazara, bugünkü övgüler yağdırdı.

O DÖNEM VAHŞETE MARUZ KALIRLARDI

Zarifoğlu'nun 1987 yılında öldüğünü belirten Hakan, yazısında onun döneminde Taliban ve El Kaide'nin olmadığına dikkat çekiyor. Rus işgaline karşı savaşan Afganlılar için "Vahşet uygulamazlar, vahşete maruz kalırlardı. İşte o mücahitlere selam yollamıştı Zarifoğlu." ifadelerini kullanan yazar, yazısına şöyle devam ediyor:

"Afganistan’ın yoksul çocuklarının, devasa yalnızlığının, destansı kahramanlığının, ağaçtan okullarının şiirlerini yazmıştı. Afgan çocuklarının şiirlerini yazmıştı. Vietnam’ın çocukları için nasıl şiirler yazıldıysa öyle yazmıştı. Şili’nin okulları için nasıl şiirler yazıldıysa öyle yazmıştı."

DETAYCIDIR, BAĞIMSIZDIR

Ahmet Hakan, Zarifoğlu'na yöneltilen radikal, el kaideci suçlamalarına eserlerinden ve hayatından kısa kesitler sunarak cevap veriyor:

"(...)Hayatı da şiir gibidir Cahit Zarifoğlu’nun...
Avrupa’yı otostopla dolaşan ilk İslamcıdır.
Yedi Güzel Adam’dan biridir.
Sürprizcidir, detaycıdır, bağımsızdır, münzevidir.
“Düştümse sana bakarken düştüm” diyecek kadar âşık, “Seçkin bir kimse değilim” diyecek kadar mütevazı, “Yüzü güneş parıltılı kız” diyecek kadar sinematografiktir.
İslami kesimden yükselen “Şiirlerini hiç anlamıyoruz” feryadına zerre kadar önem vermemiş ve “anlaşılmaz” bulunan şiirlerini yazmaya devam etmiştir.

*

-Edip Cansever’i bilirler ama Sezai Karakoç’u bilmezler.
-Cemal Süreya’yı bilirler ama Erdem Bayazıt’ı bilmezler.
-Turgut Uyar’ı bilirler ama Cahit Zarifoğlu’nu bilmezler.
Bilmedikleri yetmezmiş gibi...
Cahit Zarifoğlu gibi bir merhamet şairinden “El Kaideci” çıkarmaya çalışırlar.

*

O taraf öyle...
Bu taraf böyle...
Hele bir deyiverin, biz nerelere gideceğiz onların ve bunların elinden?"

kitap.20130919090744.jpg