BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  EKONOMİ

Ahmet Akça kimdir nereli? Turkcell'in sahibi ve ortakları kim

Yerli otomobil üretecek ortak girişim grubunda Turkcell Grubu yer alıyor. Peki Turkcell'in yönetim kurulu başkanı Ahmet Akça kimdir aslen nereli?. İşte Turkcell'in sahipleri ve Ahmet Akça hakkında merak edilenler;

Abone ol

Yerli otomobili üretecek konsorsiyumda bulunan 5 firmadan biri Turkcell şirketi oldu. Turkcell'in yönetim kurulu başkanlığında Ahmet Akça bulunuyor.

Turkcell'in kurucu ortakları,
daha önceden Telecom Finland Ltd. olarak bilinen ve şu anda TeliaSonera'nın sahip olduğu Sonera Holding, Çukurova Grubu ve MV Holding'dir.

Çukurova Grubu Türkiye'nin önde gelen grupları arasında yerini korumaktadır. 2002 yılının Aralık ayında Finlandiyalı telekom hizmetleri sağlayıcısı Sonera Corporation ve İsveçli telekom operatörü Telia şirketlerinin birleşmelerinin ardından kurulan TeliaSonera ise, özellikle İskandinav pazarlarında faaliyet gösteren güçlü bir operatördür.

Türkiye'de GSM altyapısının ve Turkcell'in kuruluşu, operasyonel hayata geçmesi ve servislerin geliştirilmesi aşamasında, Sonera Holding'in mobil iletişim, Çukurova Grubu'nun ise yaygın pazarlama ve dağıtım deneyimlerinden geniş ölçüde faydalanılmıştır.

Turkcell'in çıkarılmış sermayesi 2.200.000.000 TL nominal değerde olup, her bir hisse senedi 1 TL nominal değerli ve 2.200.000.000 adet hisseyi içermektedir.*

Turkcell hisse senetleri 11 Temmuz 2000 tarihinden bu yana, Borsa İstanbul'da hisse senedi, New York Borsası'nda ise ADS şeklinde işlem görmektedir. Halen 2 ADS 5 hisse senedini temsil etmektedir.

Anadolu Grup : 1952 yılında temelleri atıldı. Bünyesinde 80 şirket var. Otomobil sektöründe de çalışmaları olan Anadolu Grubu Sahibi Tuncay Özilhan.

BMC :
Türkiye'nin en büyük ticari araç üreticilerinden yarım asırlık bir geçmişe sahip. 2004 yılında sahibi değişen BMC Türkiye'nin otomobili projesinde yer alıyor. BMC'nin Ethem Sancak ve Katarlı ortakları.

Kıraça holding : Yenilikçiliği ile otomobil sektöründe yer alan şirketin sahibi İnan Kıraç

Zorlu Holding :
1
953 yılında kurulan Zorlu Holding Denizli'de üstlenmiş bir firma. Tekstilden madenciliğe kadar hemen her alanda faaliyete olan Zorlu Holding'in sahibi Ahmet Nazif Zorlu.

Türkiye'nin merakla beklediği babayiğitleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. İsimlerin açıklanmasının ardından da protokol imzalandı. Yerli Otomobil 2021 yılında satışa çıkacak.

Yerli otomobili kim yapacak? İşte 5 babayiğit ve firmaları