BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.504,70
HABER /  DÜNYA

Rusya'nın Türkiye'ye PYD yanıtı buz kesti: Onlar...

Suriyeli muhalifleri biraraya toplamayı düşünen Rusya'nın PYD'yi de davet etmesine karşı çıkan Türkiye'ye, Moskova'dan yanıt gecikmedi.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Ankara'nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) katılmasına karşı çıkmasına ilişkin "Onlar Suriye'nin vatandaşı, Türkiye'nin değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya arasında PYD çatlağı. Rusya'nın, Suriye'de tüm muhalif kesimleri bir araya toplamayı planladığı kongreye terör örgütü PYD yetkililerini davet etmesi, iki ülke arasında soğuk rüzgarlar estirdi.

Gazetecilere konuşan Bogdanov "Türk partnerlerimizle her zaman görüşme halindeyiz. Zira Demokratik Birlik Partisi'nin tüm taraflarının ve Suriye'deki diğer Kürt kuruluşlarının Suriyeli olduğu düşüncesinden hareket ediyoruz. Bu Kürtler, Suriye'nin vatandaşı, Türkiye'nin değil. Bu nedenle bu ayrımın yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi. 

'KONGREDE TÜM TARAFLAR YER ALMALI'
Bogdanov "Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne ülkedeki Kürtler, Araplar ve farklı mezheplerin temsilcileri de dahil tüm etnik ve mezhep gruplarının yer almasından yanayız" ifadelerini de kullandı.

Bogdanov ayrıca Kongre'nin tek seferlik bir etkinlik olup olmayacağı yönünde de henüz bir karar alınmadığını da belirtti.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlenen törende konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bununla ilgili bir emrivaki gibi bir şeyin olduğunu arkadaşlarımız bize dün ilettiler, biz de bu konuda derhal girişimlerde bulunduk ve tepkimizi ilettik. Tabii ki bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir. PYD ve YPG, PKK terör örgütünün bir uzantısıdır. O sorun yerinde büyük oranda çözüldü. Bundan sonra da bu tür girişimleri hoş karşılamamızın mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum."