BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,31
HABER /  DÜNYA

Ahmedinejad rest çekti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM'nin bir ay verdiği süreye rest çekti

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınması taleplerini kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Ahmedinejad, resmi ziyaret için ülkesinde bulunan Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile bazı anlaşmaları imzaladıktan sonra gazetecilerin nükleer programa ilişkin sorularını yanıtladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin İran'a uranyum zenginleştirme çalışmalarını ağustos ayı sonuna kadar durdurması için bir karar tasarısı üzerinde anlaştıklarının hatırlatılması üzerine Ahmedinejad, barışçıl amaçlı nükleer yakıt ve nükleer teknolojiden yararlanmanın bütün milletlerin olduğu gibi İran'ın da hakkı olduğunu söyledi.

İran halkının mevcut uluslararası anlaşmalar çerçevesinde barışçıl amaçlı nükleer enerjiden yararlanmayı kesin hakkı olarak gördüğünü ifade eden Ahmedinejad, hükümetin de İran halkının hakkını korumakta kararlı olduğunu vurguladı. Bazı büyük güçlerin nükleer enerjiyi kendi tekellerine almak istediklerini söyleyen Ahmedinejad, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almayacaklarını belirtti ve bu yöndeki talepleri reddedeceklerini ima etti.

ALMANYA'NIN TEKLİFİNE SICAK

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 üyesi ve Almanya'nın haziran ayının başında sunduğu öneri paketine de değinen Ahmedinejad, öneri paketini ileriye yönelik iyi bir adım olarak değerlendirdiklerini ve dikkatle incelemeye aldıklarını kaydetti.

Uzmanların paket üzerindeki incelemelerinin sürdüğünü ifade eden Ahmedinejad, öneriye zamanı geldiğinde yanıt vereceklerini söyledi. Lübnan ve Filistin'deki olayların öneri paketinin incelemesini etkilediğini ifade eden Ahmedinejad, bu yüzden dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Ahmedinejad, ABD'nin engel çıkarmak için boşuna uğraştığını, sorunun sadece müzakereyle çözülebileceğini, kendilerinin de müzakereden yana olduğunu kaydetti.