BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.436,07
HABER /  EKONOMİ

Ağır işçilere sertifika şartı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçiler için sertifika şartı getirildiğini açıkladı.

Abone ol Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilere 1 Ocak 2009'dan itibaren mesleki eğitimden geçme ve sertifika sahibi olma şartı getirildi.

Bakan Çelik, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'yi ziyaretinde gazetecilerin tersanelerdeki iş kazaları ile ilgili sorularını yanıtladı.

Son dönemde kazaların azaldığını, gerek yasal mevzuat açısından gerekse çalışanların eğitimi açısından önemli gelişmeler olduğunu belirten Çelik, bu alanda yapılan çalışmaları anlatmakta zorlandıklarını ifade etti.

TUZLA'DA İŞÇİ GÜVENLİĞİ
Özellikle Tuzla'da sorun haline gelen iş sağlığı ve güvenliği ile çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda önemli mesafeler aldıklarını kaydeden Çelik, şunları söyledi:

''Tüm çalışanlar, okulların kapalı olduğu yaz döneminde iş sağlığı ve güvenliği açısından eğitimden geçirildi. Ayrıca ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak olan işçilerin 1 Ocak 2009'dan itibaren mesleki eğitimden geçmeleri ve sertifika sahibi olmaları şartı ile çalışabilecekleri hükmü getirdik. İş adamlarımızla çeşitli değerlendirmeler yaparak, bu ağır ve tehlikeli işlerde ancak nitelikli elemanların çalışabileceğini ifade ettik. 1 Ocak'tan itibaren daha bilinçli, işini bilen insanlarla bu üretimleri gerçekleştireceğiz. Bir taraftan denetimlerimiz sıkı şekilde devam ediyor. Kapatmalar, para cezaları sürüyor. Böylece kazalar kontrol altına alındı, ama ne kadar kontrol altına da alsanız riskli iş alanıdır. Bu alandaki sıkıntıları gidermek için de işverenlerimiz çalışanlarımız, hepimiz teyakkuz içinde olmamız gerekiyor.''

Geçtiğimiz yasama dönemi içinde Meclis çalışmalarının çok önemli bölümünü işgal eden ve bakanlığını ilgilendiren yeni düzenlemeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu ve istihdam paketinin bazı önemli teşvik maddelerinin 1 Ekim itibariyle yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

Bu alanlarda çalışma hayatıyla ilgili ve sosyal güvenlikle ilgili yaptıkları düzenlemelerin yansımalarını görebilmek için yoğun şekilde il ziyaretlerini sürdürdüklerini bildiren Çelik, bu ziyaretlerle bilgi paylaşımı yaptıklarını, sorunlara çözüm yolları aradıklarını belirtti.

Ziyarette, daha sonra Vali Bilici, Bakan Çelik'e el dokuması yöresel kilim hediye etti.