BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,95
HABER /  DÜNYA

Ahmedinejad nükleer peşinde

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, nükleer silah peşinde olanların kaybeden taraf olduğunu söyledi.

Abone ol Ahmedinejad, BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak için gittiği ABD'de, Filistin sorunu, nükleer enerji, Yahudi soykırımı, işgaller ve İsrail hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İran'ın nükleer enerji elde etme hakkının uluslararası yasalarca teminat altına alındığını ve bu hakka saygı duyulması gerektiğini belirtti.

İran'ın nükleer enerji programının barışçıl olduğunun UAEK raporlarında teyit edildiğini anlatan Ahmedinejad, ''Nükleer silahların dönemi bitmiştir. Bu silahların peşinde olanlar kaybeden taraftır'' dedi.

Ahmedinejad, İran'ı nükleer silah peşinde olmakla suçlayan ülkelerin depolarının kitle imha silahlarıyla dolu olduğunu söyledi.

İran'ın, Filistin sorununa çözüm önerisinin insani olduğunu belirten Ahmedinejad, şunları söyledi:

''Filistin topraklarındaki işgal 60 yıldır devam ediyor. Siyonist rejim, dünyanın değişik bölgelerinden topladıkları insanları Filistin topraklarına yerleştirmek için o toprakların asıl sahiplerini yerlerinden ediyor ve öldürüyor. Filistin sorununa insani bir çözüm getiriyoruz. O da Filistinlilerin kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesine izin verilmesidir. Özgür ortamda yapılacak referandum sorunu halledecektir.''

Ahmedinejad, Yahudilikle ilgili görüşü hakkında ise, ''Yahudilerle ve Yahudilikle sorunumuz yok. Dindar olduğunu iddia edenler nasıl olur da kadınları ve çocukları öldürebilir?'' diye konuştu.

Siyonizmle Yahudiliğin farklı şeyler olduğunu kaydeden İran Cumhurbaşkanı, ''Siyonistler, soykırımın tarafsız bilim adamlarınca özgür ve bağımsız bir ortamda araştırılmasını engelliyor. Kendi iddialarının herkesçe kabul edilmesini istiyor. İşgalci İsrail rejimi, Sovyetler'in akıbetine uğrayacak'' dedi.

İran Cumhurbaşkanı, işgal altındaki Afganistan ve Irak'ta halka saygı duyulmadığını ve insan hakları ihlallerinin had safhaya ulaştığını belirterek, işgallerin bir an önce son bulmasını istedi.