BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.501,86
HABER /  POLİTİKA

Ağardan sandık çağrısı

Kırkpınar yağlı güreşlerine davet alan DYP lideri rakiplerini sandığa çağırdı

Abone ol

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Kırkpınar ağası Adem Tüysüz, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerine davet etti.

Sedefçi ve Tüysüz, Ağar'ı parti genel merkezindeki makamında ziyaret ettiler. Edirne Belediye Başkanı Sedefçi, Türk yağlı güreşinin geleneklere bağlı, saygı ve sevgiye dayalı ata mirası olduğunu anlattı.

Kırkpınar'ın sportif etkinlik olduğunun altını çizen Sedefçi, ''Amacımız tüm siyasilerin orada olması, ama siyaset değil de, siyasilerin güreşe güç vermesidir'' dedi. Sedefçi, Kırkpınar alanının bu yıl çağdaş görüntüye
kavuşturulduğunu belirterek, uluslararası güreş müsabakaları düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

''BU TOPRAKLARDAKİ TAPU SENEDİMİZ''

Ağar da konuşmasında, Kırkpınar'a uzun zamandan beri katıldığını ve korunması gereken bir etkinlik, gelenek olduğunu söyledi. İmparatorluktan kalan geleneklerin cumhuriyet döneminde yaşatılmasının önemini vurgulayan Ağar, ''Bu topraklar üzerindeki tapu senetlerimizin belgelerinden biridir Kırkpınar. Bizim insanlarımızın  ebediyete kadar devam edecek geleneğidir'' diye konuştu.

Adem Tüysüz'ün 2 yıldır Kırkpınar Ağası olduğunu anımsatan Ağar, gelecek yıl da Tüysüz'ün Kırkpınar ağası olmasını dilediğini ifade etti. Bunun üzerine Sedefçi, 3 yıl üst üste Kırkpınar ağalığı yapanlara altın kemer verildiğini ve geçen yıl bu kişilerin heykellerinin dikilmesi kararı alındığını anımsattı. Sedefçi, ''3 yıl üst üste ağalık için sayın Tüysüz'ün işi seneye zor. Parayı artırması lazım'' dedi.

Tüysüz de Kırkpınar ağalığı yapmaktan gurur duyduğunu söyledi. ''Osmanlı'nın torunuyum, Atatürk'ün evladıyım demekle görevimi yapmış olmanın keyif ve heyecanını duyuyorum'' diyen Tüysüz, gelecek yıl da ağa olacağına inandığını ifade etti. Tüysüz memleketi Gümüşhane'nin
ülkenin en fakir illerinden biri olduğunu ancak milli ve geleneksel konularda çok cömert olduğunu da dile getirdi.

Sedefçi ve Tüysüz, Ağar'a geleneksel davetiye anlamına gelen mum verdiler ve Ağar'ı Kırkpınar'da görmekten şeref duyacaklarını söylediler.

SANDIK VE ÇAYIR BENZETMESİ

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ağar, ''Uzunca süredir er meydanı çağrısı yapıyorsunuz'' hatırlatması üzerine, ''Kaçıyorlar, yakalasak Kırkpınar'da gördüklerimizi uygulayacağız'' dedi. Siyasetin er meydanının da sandık olduğunu belirten Ağar, ''Sandıktan kaçış yok. Sandık gelecek ve millet bir karar verecek. Rakipleri mindere, çayıra çekmeye çalışıyoruz'' dedi.