BIST 10.301
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.409,36
HABER /  GÜNCEL

Afrika Uluslar Kupası Zambiya'nın

2012 Afrika Uluslar Kupası'nın sahibi Zambiya oldu. Afrika Kupası'nda tarihin en büyük finallerinden biri yaşandı.

Abone ol

Kupanın en büyük favorisi Fildişi Sahili, yıldızlarla dolu kadrosuyla mütevazi Zambiya'ya boyun eğdi. Normal süresi ve uzatma devreleri 0 - 0 biten finalde, Fildişi'ni penaltılarda 8 - 7 ile geçen Zambiya, tarihinin en büyük başarısına imza attı.


Fildişi Sahili ve Zambiya üç haftalık maratonun sonunda Kara Kıta'nın en büyüğü olmak için buluştu. Maçın başından sonuna kadar daha etkili olan taraf Avrupa'nın önemli takımlarında forma giyen oyuncuları kadrosunda bulunduran Fildişi Sahili idi. 29. dakikada Drogba'nın pasında ceza sahası içinde topla buluşan Yaya Toure uygun durumda topu ağlarla buluşturamadı. İlk devrede akılda kalan başka pozisyon olmazken soyunma odasına da 0 - 0'lık eşitlikle gidildi.


69. dakikada Mulenga Gervinho'yu düşürünce hakemin kararı penaltı oldu. Chelsea'nin yıldızı Drogba ise 11 metreden 2006'daki Mısır'a karşı oynadıkları finalde olduğu gibi topu üstten auta atmayı tercih etti. 88. dakikada Fildişi Sahili gole Gradel ile yaklaşsa da top az farkla auta gitti.


90 dakika sonunda iki takım da eşitliği bozamadı ve karşılaşma uzatmaya gitti. İki uzatma devresinde de heyecan eksik olmadı. 96. dakikada Katongo direğe takılırken 116. dakikada ise Gervinho rakip ceza sahasında karambol yaratsa da pozisyondan sonuç çıkmadı ve karşılaşma penaltılara gitti.

PENALTILARDA ZAMBİA GÜLDÜ
Penaltılarda ise nefesler tutuldu. ilk beş penaltıda takımlar karşılıklı olarak bütün atışları gole çevirirken normal sürede penaltı kaçıran Drogba takımının beşinci penaltısını attı.
Seri penaltılarda ise Gervinho penaltıyı kaçırdı ve kupa tarihinde üçüncü finalini oynayan Zambiya sahadan 8 - 7 üstün ayrılarak kupanın sahibi oldu.