BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.444,34
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'ın 'intihar eylemcisi' çocukları

Taliban'ın eğitiminden geçen çocuklar, intihar bombacısı olarak kullanılıyor.

Abone ol

Guardian gazetesi, Afgan gençlerinin, Taliban tarafından hem tehdit yoluyla hem de şehitlik mertebesine erişecekleri vaatleriyle nasıl intihar eylemcisi olmak üzere yetiştirildikleri üzerine bir habere yer veriyor.

"Taliban, Nur Muhammed'e basit bir seçim sundu - ya hırsızlık yaptığı için eli kesilecekti ya da intihar bombacısı olup ailesinin şerefini kurtaracak, günahlarından arınacaktı.

"Bir düğün sırasında cep telefonlarını çaldığı iddiasıyla ailesinden koparılıp başka bir köye götürülen 14 yaşında genç, tercihini ikinci seçenekten yana kullandı.

"Kısa süre sonra silah kullanmak gibi konularda basit bir eğitime alındı.

"Gazni'deki bir Amerikan askeri üssü yakınlarında muhafızları vurmak için kullanacaktı. Üzerine bir intihar yeleği giydirildi.

"İçeri girdiğinde patlayıcıları ateşleyecek, mümkün olduğunca çok Amerikalı ve Afgan askeri de beraberinde ölüme götürecekti. İsyancılar fotoğraflarını çekip görevine yolladılar.

Kabil'de tutulduğu çocuk cezaevinde Guardian'a konuşan Muhammed, Amerikalılara saldırmaktan son anda vazgeçmiş ve teslim olmuş. Duruşma gününü beklerken yaşadıklarını paylaşıyor:

"Muhammed iki hafta önce Taliban üyesi eğitmeniyle Andar eyaletindeki bir üsse bir kaç kilometre kalana kadar yaklaşıyor. Eğitmeni gittikten sonra ise "kendisini ve başkalarını öldürmesinin günah olduğunu düşünüyor, üzerindeki yeleği fırlatıp kaçıyor."

El Kaide örgütünün geliştirdiği bu yöntem, 2005 yılına dek Afganistan'da duyulmamıştı, ancak intihar eylemleri, yoğunlaşan NATO kampanyasına karşılık vermek isteyen isyancılar arasında giderek daha popüler bir hal alıyor.

'İşkence gördük'

Times gazetesi de Afganistan'dan Pakistan'a geçerken intihar eylemcisi oldukları iddiasıyla yakalanan ve yaşları 8 ile 10 arasında değişen dört çocuğun işkence iddialarına yer veriyor.

Habere göre çocuklar, bu ay yakalandıktan sonra Afgan polisince kendilerine elektrik verdiğini ve dövdüğünü anlattı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre Taliban üyeleri söz konusu çocukları intihar yeleklerini nasıl kullanacakları konusunda eğitip daha sonra eylemlerini gerçekleştirmek üzere çeşitli kentlere göndermeyi planlıyordu.

Ancak 10 yaşındaki Muhammed Yunus, Kabil'deki rehabilitasyon merkezinde kendisini ziyaret eden Times muhabirine Afgan polisinin kendilerini yakaladıktan sonra işkence yaptığını, ancak tek isteklerinin kendilerine iş bulma sözü veren kuzenlerinin yanına gitmek olduğunu söyledi.

Rehabilitasyon merkezinin başındaki yetkili ise çocukların ilk geldiklerinde intihar eylemcisi olmak üzere eğitildiklerini itiraf ettiklerini söylüyor.