BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  DÜNYA

Afganistan'da yine usulsüzlük çıktı

Afganistan, Taliban sonrası ikinci kez seçimlere gitti. Ülkedeki sandıklardan yine usulsüzlük çıktı.

Abone ol

Afganistan, Taliban'ın devrilmesinden bu yana hafta sonu ikinci kez parlamento seçimlerine gitti. Ama bir kez daha Taliban saldırılarının ve tehditlerinin gölgesinde. Tablo devlet başkanlığı seçimlerinin yapıldığı geçen yıldan farksız. Yine usulsüzlük iddiaları var...

Roketli saldırılar, adam kaçırmalar, tehditler...

Afganistan, Taliban'ın verdiği gözdağı ve bu gözdağını hayata geçirdiği eylemlerin gölgesinde genel seçim için sandığa gitti.

Ama söz konusu ülke yıllardır ne güvenlikte ne de siyasette istikrar kavuşabilen Afganistan olunca seçim süreci de çok kolay olmadı.

Manzara geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde görülen tablodan hiç farklı değil.

Taliban devrildiğinden bu yana dördüncü kez sandığa giden Kabil, her seçimde aynı şeyi yaşıyor. Sandıklar, oy pusulaları eşek sırtında taşınıyor.
Ama sonuç eşek yüküyle demokrasi olamıyor... Taliban tehdidi yüzünden ancak yüzde kırkı bulan bir katılım oranı var bu yıl Afganistan'daki seçimlerde.

Seçim günü Taliban tarafından hedef alınan seçim görevlileri, bombaların hedefi olan oy merkezleri ile Afganistan'da oy kullanmaya gitmek bile yürek istiyor.

Seçimi izleyen binlerce uluslararası gözlemci olmasına karşın yapılan usulsüzlük hat safhada.

Binlerce sahte seçmen kartının ele geçirildiği gelen haberler arasında. Seçim sonuçları parlamentonun 249 üyesini belirleyecek.

İki bin 500 adaydan 400'ü kadın. Ancak seçim sonucunun hükümetin bileşenlerini değiştirmesi beklenmiyor.

Ancak desteklediği adayların yenilgiye uğraması halinde Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin itibar kaybına uğrayabileceği belirtiliyor.

İlk sonuçlar çarşamba günü açıklanacak. Nihai sonuçlarınsa 31 Ekim'e kadar duyurulması bekleniyor.