BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.394,97
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da özel güvenliğe son

Afganistan'da Karzai yönetiminin uzun süredir şikayet ettiği özel güvenlik şirketlerinin, sorumluluğu Afgan hükümet güçlerine devretmesi için konulan süre bugün doluyor.

Abone ol

Afganistan'da özel güvenlik şirketlerinin, sorumluluğu Afgan hükümet güçlerine devretmesi için konulan süre bugün doluyor.

Sürenin doluşu, bazı yabancı özel güvenlik şirketi mensuplarının kullandığı sert yöntemlere karşı öfkenin büyüdüğü bir döneme rastlıyor.

Yabancı özel güvenlik şirketlerinin çekilmesinden en çok, Afgan güvenlik şirketlerinin faydalanması bekleniyor.

Ancak bu durum, gelecekte yabancı yardım çalışanlarının iyi korunamayacağı kaygılarını arttırdı.

NATO bu şekilde, binlerce Afgan muhafıza iş imkanı doğacağını belirtti.

Kabil'deki BBC Muhabiri David Loyn, daha şimdiden yabancıların yaşadığı yerlerde çok daha az sayıda silahlı korumanın görüldüğünü söylüyor.

Kentte büroları bulunan bazı yabancı şirketler, silahlı muhafızlarını 40 gün daha tutabilecek.

Afgan Kamu Koruma Gücü

Fakat bugünden itibaren, kendi silahlı muhafızlarını tutma hakkına sahip olan diplomatik misyonlar dışında kalanlar, korunmak için Afgan Kamu Koruma Gücü adlı yeni bir birime ödeme yapacak.

Sözkonusu birimin şu an 6 bin üyesi bulunuyor.

Yabancı özel güvenlik şirketleri için çalışan silahlı korumaların sayısıysa 40 bini buluyor.

Muhabirimiz David Loyn, özel bir ordu gibi hareket eden bazı Afgan güvenlik şirketlerinin, yardım konvoylarını koruma gibi işler sayesinde zengin olduğunu aktarıyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, yıllardan beri kendilerini yasaların üzerinde gördükleri gerekçesiyle, özel güvenlik şirketlerinin ülkede faaliyet göstermesine karşı çıkıyordu.

NATO da bu şekilde, aksi takdirde yabancı özel güvenlik şirketlerine gidecek milyarlarca doların Afganistan'da kalacağını vurguladı.