BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,89
ALTIN 2.442,66
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da iki kadın gazeteciye saldırı

Cumartesi günü cumhurbaşkanlığı için sandık başına gidecek olan Afganistan'da iki kadın gazeteci, polis üniformalı bir kişinin saldırısına uğradı. Gazetecilerden biri öldü, diğeri ise ağır yaralı.

Abone ol

Afganistan'da iki kadın gazeteci, üzerinde polis üniforması olan silahlı bir kişinin saldırısına uğradı.

Emniyet yetkililerinin verdiği bilgilere göre iki kadın gazeteciden biri öldü, diğeri ağır yaralandı.

Olay, Afganistan’ın Pakistan sınırına yakın Host kentinde yaşandı.

Saldırı, Cumartesi günü cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek olan Afganistan'da, Taliban'ın tehditlerine karşı güvenlik önlemlerinin de artırıldığı bir döneme denk geldi.

Afganistan, Taliban'ın devrildiği 2001 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan ve üçüncü dönem için adaylığı anayasa engeline takılan Hamid Karzai'nin yerine bir isim seçmek için sandığa gidiyor.

Host vilayeti sözcüsü Mobarez Muhammed Zadran AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "İki kadın gazeteci bu sabah, emniyet müdürlüğü binası içinde vuruldu, biri öldü, diğeri ise ağır yaralı" dedi.

Sözcü, saldırganın polis üniforması giydiğini söyledi.

Seçimler için olağanüstü güvenlik önlemleri

Taliban, seçim hazırlıklarını sekteye uğratmak için son birkaç haftada saldırılarını artırmıştı.

Geçen ay, başkent Kabil'de yabancıların sık kaldığı bir otele düzenlenen saldırıda AFP'nin deneyimli muhabiri Serdar Ahmed ve sekiz kişi yaşamlarını yitirmişti.

Taliban saldırılarına karşı ülke çapında 200 bin asker konuşlandırıldı.

Sandık başlarında da güvenlik önlemleri artırılırken, merkezde polis, çevre bölgelerde ise ordu emniyetten sorumlu olacak.

BBC'nin Afganistan muhabiri David Loyn, seçim güvenliğinin Taliban devrildikten sonra yapılan en büyük askeri konuşlandırmayla sağlanacağını söylüyor.

Bölgede ayrıca gazetecilere de bazı kısıtlamalar getiriliyor.

İlk turda hiçbir adayın oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamaması durumunda ikinci tura gidilecek.

Cumhurbaşkanlığı için yarışan sekiz aday arasında eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Zelmai Resul ve eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmedzai de bulunuyor.