BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Afganistan ve Pakistan arasında işbirliği vaadi

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin iki günlük Pakistan ziyareti ardından olumlu işaretler var.

Abone ol

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin iki günlük Pakistan ziyareti ardından iki ülke arasında kilit önemde anlaşmalara varıldığı bildiriliyor.

Karzai temaslarında, Taliban'la yapılması önerilen barış görüşmeleri konusuna odaklandı.

Gözlemciler görüşmelerde bir ilerleme kaydedilmesini beklemiyorlardı.

Ancak Karzai'nin ülkesine dönüşü ardından yapılan açıklamada, Afganistan ile Pakistan arasınd, başlatılması ümit edilen barış görüşmelerine katılmayı reddeden Taliban ve diğer örgütlerin barınaklarının hedef alınması ve yok edilmesi konusunda ilkesel anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Afgan yetkililer, Pakistan'ın kendi topraklarından Afganistan'a saldırı düzenleyen grupları hedef alma sözü verdiğini söylüyor.

Karzai, Pakistan ziyaretini, Zerdari'nin özel daveti üzerine yapmıştı.

Afgan lider, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani ile görüşmelerde bulundu.

Afganistan ve Pakistan'dan yetkilileri bir araya getiren ortak bir barış komisyonunu da toplandı.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliğinin nasıl hayata geçirileceği konusunda ayrıntı vermedi.

Afgan yetkililer, gelecek aylarda Pakistan'ın militanlara yönelik müdahalesinin sonuçlarının alınmasını beklediklerini kaydederken, bu müdahalenin ne zaman ve nasıl olacağı konusunda bilgi vermedi.

Yetkililer, planlanan Afgan barış görüşmelerinin, şiddeti bırakmaya hazır bütün militan örgütlere açık olacağını belirtti.

Afganistan'da şimdiye kadar hiçbir isyancı örgütle anlamlı bir görüşme sağlanamadı .

İki ülke arasındaki ilişkiler gerilimli

Afganistan ile Pakistan arasındaki ilişkiler gergin durumda.

Geçen ayki Amerikan saldırısında Usame Bin Ladin'in öldürülmesi ardından ilişkiler daha da kötüleşti.

Yorumcular, Amerikan saldırısının, Pakistan'ın Taliban'la mücadele konusundaki samimiyeti konusunda Afgan yetkilileri arasındaki güvensizlik duygusunu daha da körüklediğini belirtiyorlar.

BBC'nin İslamabad muhabiri Alim Makbul, iki ülke arasında ortak yanlar bulunmakla birlikte, Afgan hükümeti içinde birçoklarının, Pakistan'ın Afgan militanları barındırarark çift taraflı oynadığı kanısında olduğunu kaydediyor.

Çok sayıdaki Taliban militanının, Afganistan'daki Batılı askerlere saldırıları Pakistan'daki aşiret bölgeleri üzerinden düzenlediği ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Karzai'nin Pakistan ziyareti, Washington'un Afganistan'daki askerlerini azaltma konusunda yapması beklenen açıklamadan kısa bir süre önce gerçekleşiyor.