BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.437,91
HABER /  GÜNCEL

Afganistan: Seçim komitesi yetkilisi istifa etti

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oylar sayılmaya devam ederken, sandıkta hile iddiaları üzerine üst düzey bir seçim komisyonu yetkilisi istifa etti.

Abone ol

Afganistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adı hile iddialarına karışan üst düzey bir seçim komitesi yetkilisi istifa etti.

Ziya ül-Hak Emerhel isimli yetkili "ulusal birliğin iyiliği için" istifa ettiğini söylerken, sandıkta hile yaptığı iddialarını reddetti.

Emerhel'in istifası seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştığına dair iddiaların yer aldığı ses kayıtlarının yayımlanmasının ardından geldi.

Ses kayıtları cumhurbaşkanlığı için yarışan Abdullah Abdullah'ın seçim kampanyası ekibi tarafından yayımlandı.

Emerhel, ulusal televizyon kanalında istifasını açıklarken, herhangi bir yanlış yapmadığını ve komploya kurban gittiğini savundu. Ses kayıtlarının sahte olduğunu söyleyen Emerhel, ülkenin güvenlik birimlerini seçime müdahale etmekle suçladı.

Ses kayıtlarında Emerhel'in bir başka seçim görevlisine "Doldurulmuş koyunları (sandıkları) getir, boş olanları değil" dediği duyuluyor. Ses kaydı boyunca sandık için "koyun", seçmenler ya da oylar için ise "keçi" kelimesi kullanılıyor.

Abdullah daha önce rakibi lehine sandıkların oy pusulası ile doldurulduğu iddiasını ortaya atmıştı.

Ancak Abdullah'ın rakibi Eşref Gani'nin de dile getirdiği usulsüzlük iddiaları var.

Gani ve Abdullah'ın yarıştığı seçimlerin sonuçlarının Temmuz ayında belli olması bekleniyor.

Gözlemciler ve uzmanlar usulsüzlük iddialarının gölgesinde geçen seçimlerin eğer sonuçlar birbirine yakın çıkarsa tartışmaları ve istikrarsızlığı tetiklemesinden korkuyorlar.

Abdullah'ı destekleyenler Pazar günü Kabil sokalarına protesto gösterisindeydi.

BBC'nin Kabil'deki muhabiri Karen Allen'a göre her ne kadar her iki taraf usulsüzlük ve hile iddialarını gündeme getirse de, 2009 yılında başkanlığın kendisinden çalındığını düşünen Abdullah, tarihin kendisini tekrar ettiği görüşünde.