BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

MEB yeni zeka testleri satın aldı

Milli Eğitim Bakanlığı-MEB, ABD ve Avrupa'da kullanılan yeni nesil zeka testlerini satın aldı

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) 25 yıldır kullanılan zeka testlerinin yerine, ABD ve Avrupa'da yaygın kullanılan üç ayrı zeka testi satın aldı.

Bakanlık tarafından saha araştırması için yaklaşık 3 bin öğrenciye zeka testi uygulandı. Yeni testler, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde yeni eğitim öğretim döneminden itibaren kullanılmaya başlayacak.

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakanlık, RAM'lar ve okullarda bireyleri tanıma, tanılama ve yönlendirme çalışmaları yürütüyor.

Öğrencilerin eğitsel değerlendirme ve tanılama çalışmaları rehberlik ve araştırma merkezlerinde öğretmen, veli gözlemleriyle birlikte psikolojik ölçme araçları kullanılarak yapılıyor. Bakanlık, RAM'larde zekanın tanılanması sürecinde kullanılan psikolojik ölçme araçlarını çeşitlendirmek ve 25 yıl önce kullanılmaya başlayan zeka testlerini güncelleştirmek amacıyla proje başlattı. Bu kapsamda, Bakanlık, ABD ve Avrupa'da zeka testi amacıyla kullanılan üç ayrı psikolojik ölçme aracını telif haklarıyla birlikte satın aldı.

Bakanlık yetkilileri, satın alınan bu zeka testlerinin sahadaki çalışmalarını 28 ilde sürdürüyor. Zeka testlerinin standartlarının geliştirilmesi için yapılan saha araştırmasında 3 bin öğrenciye bu testler uygulandı. Bakanlık yeni zeka testlerini yeni eğitim öğretim yılından itibaren RAM'larda kullanıma sunmayı planlıyor.

ÜÇ FARKLI TEST

Proje kapsamında satın alınan psikolojik ölçme araçlarından "Wechsler Testi (WNV)", sözel sorulara yer verilmemiş dile dayanmayan bireysel zeka testi olarak tanımlanıyor. 4-21 yaş arasındaki işitme engelli, konuşma bozuklukları, ana dil problemi, afazi, serebral palsi ve otistik bozuklukları olan bireyler için kullanılıyor. Testin sonunda değerlendirilen bireylere ilişkin IQ puanı veriliyor.

Sözel ve performansa dayanan bireysel zeka testi olan Kaufman Kısa Zeka Testi (Second Edition) ise 4-90 yaş arasındaki bireylere uygulanıyor. Test, bireylerin eğitimle kazanılan yetenekleri, yeni problemleri çözebilme, sözel olmayan yetenek alanlarındaki zihinsel düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılıyor.

Bilişsel yetenekleri ve eğitsel başarıyı değerlendiren Woodcock-Johnson® III Test Bataryası da yurt dışında 2-90 yaşları arasındaki bireylere yönelik geliştirildi. Bilişsel yetenek ve başarı testleri bireylerin öğrenme yetersizliklerini tanılamak, eğitim programlarıyla bireysel eğitim programlarını planlamak, gelişimini değerlendirmek, güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmek amacıyla kullanılıyor.