BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.490,35
HABER /  SEÇİM

ADİL GÜR ilk kez seçim anketi sonucu açıkladı

7 Haziran 2015 seçim anketleri serisinde en son anket Adil Gür’den geldi. HDP barajı geçiyor mu AK Parti oyu ne kadar. İşte son seçim anketi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Türkiye'nin en önemli, en ciddi kamuoyu araştırma şirketlerinden A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerine ilişkin ilk kez rakam açıkladı.

Açıkladığı rakamları ilk olarak internethaber.com'la paylaşan Adil Gür'ün oy oranları tahminleri şöyle:

42 İLDE 2976 HANEDE

A&G Araştırma Şirketi, yaklaşık son 4 haftadır Türkiye genelinde geniş kapsamlı, düzenli araştırmalar yapıyor. En son araştırma, 2-3 Haziran 2015 tarihlerinde Türkiye genelinde 42 ilde, 2976 hanede yüzyüze görüşme yöntemiyle yapıldı.

HALA YÜZDE 7 KARARSIZ VAR

Yüzde 7 civarında, "sandığa gitmeyeceğim, boş oy vereceğim, fikrim yok" diyen kararsız seçmen var.

Bunlar orantısal olarak dağıtıldığında, A&G Araştırma'nın son araştırmasında bulduğu bulgular şöyledir:

AK Parti yüzde 42

CHP yüzde 27

MHP yüzde 16

HDP yüzde 12

Diğerler yüzde 3

Bu araştırmanın hata payı, güven sınırları içerisinde (+-) yüzde 1,5'tur. 

YURTDIŞI OYLARI ÖNEMLİ

Kamuoyunda bu araştırma sonuçlarını okurken şuna dikkat etmek lazım; Bu, Türkiye'deki seçmenin seçmen davranışı ile ilgili tercihi. Bir de yurtdışı oylar var. Bugüne kadar yurtdışında kullanışmış 1 milyon 200 bin civarında oy var. Henüz sandıklar açılmadı, seçim günü sandıklar açıldığında yurtdışı oylar AK Parti'nin oylarını bir miktar daha yukarıya götürecektir. 

Daha önceki tecrübelerimize dayanarak şunu söyleyebiliriz; yurtdışı oylar dahil edildiğinde, AK Parti yüzde 43'lere çıkabilir, CHP yüzde 27'nin, MHP yüzde 15,5'a inebilir, HDP binde 2-3 daha fazla yükselebilir. 

Çünkü geçmişteki ve Cumhurbaşkanlığı seçimindeki tecrübeler, yurtdışı oylarının yüzde 55-60 civarında AK Parti'ye çıkacağını gösteriyor, bu benim için sürpriz olmaz. Dolayısıyla AK Parti oylarını bir miktar yukarıya taşıyacaktır.

SEÇİME KATILIM YÜZDE 85-90 DOLAYINDA OLACAK

Ben bu seçimlere yüzde 85-90 arasında bir katılım bekliyorum. Son günlerde, sokaktaki herkes siyasetçiler, siyasete ilginin az olduğunu, ülkede bir seçim havasının olmadığını söylüyorlar, bunu ben de gözlemliyorum. Ama bunun temel nedeni, seçmenin sandığa ilgisiz olması değil. Bunun temel nedeni, Türkiye'nin son iki üç yıldır çok seçim yapmış olması, biz seçimden yorulduk artık. 

Seçmen yoruldu, partilerin örgütleri teşkilatları yoruldu, herkes yoruldu. Bu nedenle sandığa ilgi azmış gibi, seçime katılım az olacak gibi bekleniyor ama ben o kanaatte değilim.

TEK BAŞINA İKTİDAR YA DA KOALİSYON DEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Bu seçim dönemi için sizinle yaptığım üç-dört röportajda bu seçimde yüzde 0.5- yüzde 1'in ne kadar önemli olduğunu söyledim. Seçim akşamı biz bunun böyle olduğunu göreceğiz. Bu oranlara bakarak "tek başına iktidar çıkar" ve ya "kesinlikle koalisyon çıkar" demek çok mümkün görünmüyor. Milletvekili hesabını yapabilmek için il sonuçlarını bilmek lazım. 

SON SIRADAKİ MİLLETVEKİLİNİ KİMİN ALDIĞI ÖNEMLİ

O ildeki son sıradaki "artık" milletvekilini, yani, en son sıradaki milletvekilini kimin aldığı önemli. Son sıradaki milletvekilini 81 ilde hangi parti daha çok oranda almış ise, o partinin lehine bir durum söz konusu olacaktır. O nedenle altını çizerek tekrar söylemek istiyorum; bu oranlara bakarak "Türkiye'de kesinlikle iktidar çıkar, kesinlikle koalisyon çıkar" demek mümkün değil.

SON SANDIK AÇILANA KADAR

Seçim akşamı hepimiz ekran başında olacağız. Öyle zannediyorum ki, akşam saat 10-11'e kadar Türkiye'de ne çıktığını bilmeyeceğiz. Oransal olarak bilmeyeceğiz değil, seçim sonuçları, büyük ihtimalle sandıkların yüzde 80-90'ı saat 9'larda belli olacak ama son sıradaki vekilliği kimin kazandığı en son sandık sayılana kadar belli olmayacak. 100-200-300-3000 oyla el değiştiren vekillikler olacak, bu da bu seçimdeki yüzde yarımın, yüzde 1'in ne kadar önemli olduğunun göstergesi anlamına geliyor.