BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.442,67
HABER /  DÜNYA

Adalet Bakanından HSYK çağrısı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Siyasi partiler grupları bir araya gelirler, mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarıp Türkiye kamuoyuna deklare...

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Siyasi partiler grupları bir araya gelirler, mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarıp Türkiye kamuoyuna deklare ettiklerinde elbette bu teklif durabilir ve Türkiye’nin arzu ettiği konsensüs ile ülkemiz için yararlı bir noktaya hep beraber gidebiliriz” dedi.
HSYK Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinin yapıldığı Adalet Komisyonu’nda eski YARSAV Başkanı ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun salona girmesiyle başlayan kavganın ardından komisyon toplantısına ara veren Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, oturumu tekrar açtı. Oturumun yeniden açılmasıyla birlikte CHP’li milletvekilleri yeniden tepkilerini dile getirirken, Eminağaoğlu görüşmeleri izlemeye devam etti.
Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, Eminağaoğlu’nun komisyona katılmak için dilekçesinin kendisine geldiğini belirtti. Kavga esnasında salonda bulunan güvenlik kameralarının çalışmadığını dile getiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bugün bu kameralar çalışmazsa yemin ediyorum hepsini kıracağım” dedi. Ahmet İyimaya ise kameraların çalışmamasıyla ilgili olarak, “Kapatılması yanlıştır” açıklamasında bulundu.

BAKAN’DAN AÇIKLAMA
Türkiye’de yargının hep tartışıldığını söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Gerçekten bir hukuk devletinin olduğu bir Türkiye’ye geçelim istiyoruz. Örneğin siyasal bir gündem ile ilgili HSYK bir açıklama yaptığı zaman Yargıtay, Danıştay daha şiddetli açıklama yapma rekabeti içindeydi. Türkiye bundan bunalmıştı. Biz Yargıçların savcıların bağımsızlığını ve tarafsızlığını temin etmemiz lazım. Yargıç dosyaya karşı tarafsız ve bağımsız olacak. Siyasi ideolojik kendi algılarına karşı da bağımsız olacak. Hem HSYK hem de Yargıtay’a karşı bağımsız olacak. Biz bunan böyle olması gerektiğine inandık. Biz böylesi bir yapı olmasın istedik. Herhangi bir partinin, düşüncenin, grubun arka bahçesi olmayan bir yapı olsun. Bugün geldiğimiz noktada bir yanlış düzeltilip başka yanlış devam ediyorsa, biz bu yanlışa göz yumalım dersek sorumluluğumuzu yerine getirmemiş oluruz. Tarafsız, yargısız bir yapıyı hep beraber ikame edelim. Siyasi partilerimiz bir anlayış birliği göstererek Anayasa’da değişiklik yapma konusunda uzlaşırlarsa bundan mutlu oluruz. Dün bazı arkadaşlar bu teklifin çekilmesi halinde bunun mümkün olacağını söylediler. Siyasi partiler grupları bir araya gelirler, mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarıp Türkiye kamuoyuna deklare ettiklerinde elbette bu teklif durabilir, onun üzerinden gidilir ve Türkiye’nin arzu ettiği konsensüs ile bu tartışılan noktadan daha ideal ve ülkemiz için yararlı bir noktaya hep beraber gidebiliriz. Gelin beraber bu konuda birlikte bir güzel çalışmayı ortaya koyalım. HSYK’nın görevleri Anayasa’da tahdidi olarak sayılmıştır. HSYK Kanununa baktığınızda pek çok görevin HSYK’ya verildiğini görüyoruz. Meclise verilmemiş bir güç kanunla HSYK’ya verilmiş” açıklamasında bulundu.
(İHA)