BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.429,39
HABER /  DÜNYA

Görüşme basına yanlış yansıdı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM’de Avrupa ülkeleri dostluk grubu başkanları ile yaptığı görüşmenin basına yanlış yansıdığını söyledi....

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM’de Avrupa ülkeleri dostluk grubu başkanları ile yaptığı görüşmenin basına yanlış yansıdığını söyledi.
Yarın yapılacak Suriye’nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısı için Paris’te bulunan Davutoğlu, "Biz, parlamenterler arası ilişkiler bağlamında Meclis’teki dostluk gruplarına büyük önem veriyoruz. Belli aralıklarla da Meclis’teki dostluk grubu başkanları ile ülkenin dış politikasına ilişkin istişarelerde bulunuyoruz ki, onlara bu konularda çerçeve verebilelim" dedi.
Davutoğlu, "Kasım ayında bu çerçevede Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin dostluk grubu başkanları ile bir araya gelmiştik. Geçtiğimiz hafta içinde Afrika büyükelçileri ile görüşmemize dostluk grubu başkanlarını da çağırdık. Perşembe günü de Avrupa ülkelerinin bütün dostluk grubu başkanlarını çağırdık, yaklaşık 25 ülkenin dostluk grubu başkanları katıldı. Sabah kahvaltısında üç saat süren bir toplantıda dış politika ile ilgili her konuyu ele aldık. Ana gündem maddesi dostluk gruplarının nasıl aktif hale getirileceği ve özellikle Türkiye, Avrupa ilişkilerinde bunun nasıl etkin bir araç olarak kullanılacağıydı. Bugün gazeteleri okuduğumda ben de doğrusu haberler konusunda bir yanılgı olduğunu farkettim. Üç saatlik görüşmede dış politikanın değişik alanlarının görüşüldüğü bir toplantıda tabi ki güncel konularda gündeme geldi, sorular ve sorular içinde bazı yorumlar yapıldı. Ama bugün basına yansıyanlar, bir kere basına kapalı bir toplantı, dolayısıyla benim ağzımdan herhangi bir şey dışarı çıkması mümkün değil, kimsenin de böyle bir çaba içine girmesi doğru değil. Basına yansıyan bugünkü haberlere baktığımda, üç saatlik bir görüşmenin yanlış şekilde yansıtıldığı açıktır. Bizim görüşmemizde muhteviyatı ve konuları yansıtmayan bir haber. Bazı zaten benim kullanmam mümkün olmayan ifadeler" şeklinde konuştu.

"ÇEKİRDEK GRUBUNUN TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞTÜK"
Davutoğlu ayrıca yarın katılacağı çekirdek grubu toplantısı öncesinde dün, bölge ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldiğini, bu kapsamda Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Mısır dışişleri bakanları ile görüştüğünü belirtti. Toplantıda Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet El Carba’nın da hazır bulunduğunu açıklıyan Davutoğlu, Carba’yla, 2. Cenevre Konferansı öncesindeki durumu değerlendirmek üzere baş başa bir görüşmede bulunduklarını söyledi.
Cuma günü akşam saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile son gelişmeler üzerine bir telefon görüşmesi yaptığını belirten Bakan Davutoğlu, bugün de ikili temaslarına devam edeceğini, başta Suudi Arabistan dışişleri bakanı olmak üzere , Birleşik Arap Emirlikleri, Katar dışişleri bakanları ile tekrar görüşeceğini ifade etti.
Gerekirse, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet El Carba’yla bugün yeniden bir araya gelebileceğine değinen Bakan Davutoğlu, 17 Ocak’ta Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden bir ziyaret beklediklerini açıkladı.
"Yarın Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 11 ülke dışişleri bakanları olarak hem nihai durumla ilgili takınılacak ortak tutum, hem de Cenevre’ye giderken 11 ülkenin pozisyonları bağlamında önemli bir toplantı olacak" diyen Davutoğlu, "Bu anlamda daha önce Ürdün ve Irak dışişleri bakanları ile geçtiğimiz günlerde görüşmelerim olmuştu. Bu arada 17 Ocak’ta Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile birlikte komşu ülkelerle Türkiye’deki bir kampta, muhtemelen Urfa Harran’da bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Cenevre öncesi insani konularda son durum ele alınacak hem de insani durumunda iyileştirme yönündeı alınacak tedbirler görüşülecek" şeklinde konuştu.
(İHA)