BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.437,91
HABER /  DÜNYA

Ariel Şaron kimdir neden öldü?

Ariel Şaron neden öldü, Ariel Şaron kimdir, İsrail eski Başbakanı Şaron'un hayatı

Abone ol

4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanaması nedeniyle sekiz yıldır komada olan 85 yaşındaki Şaron'un ölüm haberini ilk olarak İsrail Ordu Radyosu duyurdu. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle son nefesini veren babasının ölümünü doğrulayan Gilad Şaron gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gitti. Gitmeye karar verdiği anda gitti" dedi.

Ariel Şaron 26 Şubat 1928 yılında doğdu. İsrail'in eski başbakanı. Ana Muhalefet Kadima Partisi'nin kurucusu ve ilk lideri, Emekli tümgeneral.

Ariel Şaron 1982 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında İsrail'in Savunma bakanı olarak görev yapmaktaydı. Gözlemciler İsrail'in gözleri önünde gerçekleşen Sabra ve Şatilla katliamından Ariel Şaron'u sorumlu tutmuşlardır. Ariel Şaron'un 2000 yılında Kudüs'teki İslam dinine inananlarca kutsal mekânlardan biri olan ve normalde müslüman olmayanların girişine izin verilmeyen Mescid-i Aksa'ya çok sayıda İsrail askerinin ve polisinin koruması eşliğinde yaptığı ziyaret ve verdiği demeç bir provokasyon olarak görüldü ve Filistinlilerin İkinci İntifada (ayaklanma) başlatmalarına neden oldu ve beş yıl sürdü.

ŞARON'UN SİYASİ LİDERLİĞİ

Ariel Şaron Mart 2001 tarihinden Nisan 2006 tarihine kadar İsrail'in başbakanlığını yaptı. Filistin sorununa gençliğine göre daha ılımlı bir yaklaşım sergiledi. 2004 yılında İsrail'in Filistinlilerle anlaşma masasına oturmadan tek taraflı bir şekilde Gazze'den geri çekilmesine karar verdi. Bu karar Ariel Şaron'un başkanı olduğu Likud Partisi'nde özellikle eski başbakan Benjamin Netanyahu'nun liderliğindeki bir grubun muhalefetine yol açtı. Bunun üzerine Ariel Şaron kendisiyle aynı görüşteki bir grup siyasetçiyle birlikte Likud'dan ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu.

4 Ocak 2006 tarihinde Ariel Şaron beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırıldı. Ehud Olmert başbakanlığa vekâleten atandı. Bu tarihten sonra Ariel Şaron bir daha bilincini kazanamadı. 11 Ocak 2014 tarihinde 8 senelik bitkisel hayatın ardından yaşamını yitirdi.