BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Açılımın ayak sesleri banyoda

Grupgas firması, Kürtçe konuşan kombiyi piyasaya sürerek, hükümetin demokratik açılım sürecine destek verdi.

Abone ol

Firma, Kürtçe konuşan kombi modelini Diyarbakır İnşaat Fuarı'nda tüketiciye tanıtmaya başladı. Kombi, ayar, arıza ve uyarılar için Kürtçe yönlendirmede bulunuyor.

İnşaat 2009 Diyarbakır Fuarı'na 17 farklı ülkeden 157 firma katılırken, fuarda en fazla ilgiyi Ankara merkezli Grupgas Kombi ve Radyatör firması çekti. Firma, Türkçe, Rusça ve İngilizce özellikli kombilerine Kürtçe özellik olanı da ekledi. Diyarbakır ana bayi Çetinkaya'nın sattığı Kürtçe konuşan kombi Doğu ve Güneydoğu'da satışa sunulacak.

Grupgas Satış Müdürü Deniz Biçer, Kürtçe kombi ile vatandaşlara daha iyi hizmet götüreceklerini söyledi. Diyarbakır bayisi Çetinkaya'nın isteği üzerine söz konusu kombiyi ürettiklerini belirten Biçer, "Bölgede başta ev hanımları olmak üzere kimi insanlar Türkçe bilmiyor ya da iyi kullanamıyor. Kombinin iyi kullanılması için ikazların ve ihbarların iyi anlaşılması lazım. Bu nedenle Kürt vatandaşlarımız kendi dilleriyle kombiden yararlansın istedik. Hem daha iyi kullanırlar, hem de ne söylediklerini anlarlar. Kombimiz Türkçe yüklü, yanında İngilizce ve Rusça'yı da eklemiştik. 'Neden Kürtçe olmasın?' dedik ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet için Kürtçe özelliği de yükledik."diye dedi.

Biçer, bölgede satışlarının iyi olduğunu yeni ürün sayesinde rakiplerimizin önüne geçebileceklerini kaydetti.

Kürtçe kombi ile Kuzey Irak'a da açılmak istediklerini dile getiren Biçer, "Bu bölgeye hem Kurmanci hem de Sorani lehçeli kombi gönderebiliriz. Talep olması halinde, farklı dil ve lehçeler de yükleyebiliriz." diye konuştu.

Kombi, 'kalorifer suyu az, lütfen su ayarını bir buçuk bara getiriniz', 'gaz gelmiyor, lütfen kontrol ediniz' 'sensor ayarı bozuk, lütfen servis çağırınız' gibi uyarılarını sesli olarak Kürtçe yapıyor.

Fuarın açılışına katılan ve stantları gezerek ürünleri inceleyen Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir de Kürtçe konuşan kombiyi incelediler. Kombi için "Çok dilli" tanımını kullanan Baydemir, "Biz kombi ile konuştuk, o da bizi anlıyor." diyerek espri yaptı.