BIST 10.269
DOLAR 32,28
EURO 34,84
ALTIN 2.432,50
HABER /  DÜNYA

ABye sert çifte standart eleştirisi

İnsan hakları eylemcilerini öldüren İsrail'i doğrudan kınamaktan kaçındığı gerekçesiyle AB'yi "çifte standartlıkla" suçladı.

Abone ol

Michel, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) siyasi grup temsilcilerinin düzenlediği basın toplantısında, dış politikada AB'nin "bazen çifte standart uygulayabildiğini" söyledi.

AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Veronique de Keyser de, AB'den İsrail sözkonusu olunca geri adım atmamasını, AB-İsrail ortaklık anlaşmasının askıya alınması dahil gerekli tüm önlemleri almasını istedi.

Dış politikada AB adına açıklama yapmakla yetkili AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyı doğrudan kınamaktan kaçındığı belirtiliyor.

Ashton'un sözcüsü John Clancy, AB Komisyonu'nun günlük olağan basın toplantısında bir soru üzerine İsrail'in adını zikretmeden "AB'nin her türlü şiddet eylemini kınadığını ve orantısız güç kullanımından üzüntü duyduğunu" belirtti.

Catherine Ashton ise Varşova'da düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in saldırısı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu bildirerek, uluslararası sularda yaşanan olayların, bağımsız uluslararası komisyon yerine İsrail makamlarınca soruşturulmasını istedi.

AB'nin birkaç üyesi insani yardım gemilerine saldıran İsrail'i doğrudan kınarken ve İsrail büyükelçilerini çağırıp izahat isterken, bazıları duydukları üzüntü ve şoku aktarmakla yetindi.

İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alfredo Mantica, "Bu olay provokasyon olarak tanımlanabilir. Belirgin bir siyasi hedefi var" diyerek, BM verilerine göre halkın yüzde 80'den fazlasının uluslararası yardımlara ihtiyaç duyduğu, ambargo altındaki Gazze'ye insani yardım götürülmesini provokasyon olarak nitelendirdi.

AP'den yapılan açıklamalarda ise Başkan Jerzy Buzek başta olmak üzere Sosyalistler, Yeşiller ve Birleşik Sol Grup, İsrail'i şiddetle kınarken, Hristiyan Demokratlar ve Liberaller duydukları üzüntü ve hassasiyeti belirtmeyi tercih etti.