BIST 10.161
DOLAR 32,34
EURO 34,67
ALTIN 2.392,55
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin 'küresel tedarik zinciri' stratejisi

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda açıklanan strateji, kriz durumlarında Amerikan ekonomisinin durmasına sebep olacak mal akışıyla ilgili sorunlara engel olmayı hedefliyor.

Abone ol

ABD'nin, küresel bir kriz durumunda ortaya çıkabilecek ekonomiyle ilgili aksaklıkları azaltmayı amaçlayan bir stratejisinin olduğu açıklandı.

Davos'ta süren Dünya Ekonomik Forumu'nda açıklanan "Küresel Tedarik Zinciri Stratejisi" isimli plan, terör saldırısı ya da doğa felaketleri gibi sebeplerle Amerikan ekonomisinin durmasına yol açabilecek sorunları azaltmayı hedefliyor.

Başkan Obama'nın imzalamış olduğu strateji, İçişleri Bakanlığı'ndan Janet Napolitano tarafından açıklandı.

Plan kapsamında, besin, ilaç, enerji gibi kilit önemdeki malların ciddi kriz durumlarında Amerika'ya sağlanmasının devamlılığı amaçlanıyor.

Strateji, akla gelebilecek en kötü senaryolarda Amerikan hükümeti ve şirketlerin felaketlere karşı harekete geçebilecekleri altı aylık süreyi sağlamayı hedefliyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nda planı açıklayan Janet Napolitano, söz konusu strateji ihtiyacının, 2010 yılında El Kaide tarafından ABD'ye yönelik saldırı girişiminin ortaya çıkarılması ardından tespit edildiğini belirtti.

2010 yılında Arap yarımadasındaki El Kaide militanları, ABD'ye kargo taşıyan uçaklara bomba yerleştirmişler ancak operasyon erken tespit edilerek engellenmişti.

Napolitano, bu olay sonrasında küresel tedarik zincirinin güvenliği konusuna daha fazla önem verilmesi gerektiğinin fark edildiğini ve söz konusu stratejinin geliştirildiğini söyledi.

Yeni strateji kapsamında geliştirilecek mal akışının küresel çapta yaşanan doğal felaketlere karşı da dayanıklı olması planlanıyor.