BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,78
ALTIN 2.490,48
HABER /  DÜNYA

ABD'li komutan kirli planı itiraf etti! IŞİD Şam'a...

ABD, Beşar Esad yönetimini IŞİD'le tehdit etmeyi sürdürüyor. ABD'li komutan bölgesini PKK/PYD'ye bırakan IŞİD'lilerin Şam'a ilerlediğini itiraf etti.

Abone ol

ABD liderliğindeki "IŞİD Karşıtı Koalisyon" Sözcüsü Albay Ryan Dillon, telekonferans yöntemiyle bağlandığı ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) Suriye ve Irak'taki operasyonlar hakında konuştu.

Dillon, “(Suriye ve Irak’ta) IŞİD, bir zamanlar elinde tuttuğu toprakların neredeyse tamamını kaybetti ancak bu mücadelenin bittiğini göstermiyor” dedi. Örgütün yeni durum ve şartlara kolay uyum sağladığını iddia eden Dillon, Rusya’nın, IŞİD'in Suriye’de bittiğine yönelik açıklamalarının doğru olmadığını savundu. Rusya ve Suriye, IŞİD'e karşı zafer kazandıklarını açıklamış, Putin bu çerçevede Suriye'deki askerlerinin bir kısmının çekilmesi için talimat vermişti.

SAVUNMAYI SIKILAŞTIRIYOR: Dillon, yüzlerce IŞİD üyesinin, Suriye rejiminin kontrol ettiği Şam’ın güney bölgelerine indiğini kaydetti. Sözcü Dillon, “IŞİD, muhtemelen bazı savaşçıların Suriye’nin güneybatı ve kuzeybatısında güvenli bölgelere geçmesini sağlamak ve savaşa devam etmek için bir oyalama taktiği olarak Orta Fırat Vadisi’nde savunmayı sıkılaştırıyor" ifadelerini kullandı.

ŞAM'A GİDENLER ARASINDA SERBEST BIRAKTIKLARINIZ VAR MI: Rus ve Suriye rejiminin savunma kapasitelerinin zayıf olduğunu öne süren Dillon, IŞİD'li teröristlerin rejimin kontrol ettiği alanlardan geçerek Şam’a yakın bölgelere geçtiğini kaydetti.Sözcü Dillon, bazı IŞİD mensuplarının ABD destekli muhaliflerin bulunduğu El Tanif bölgesine de geçmeye çalıştığını ancak koalisyonun desteğiyle bu teröristlerin püskürtüldüğünü iddia etti.

AA muhabirinin "Şam’ın güneyine geçen IŞİD üyeleri arasında terör örgütü PYD/PKK ile IŞİD arasında Rakka’da yapılan bir anlaşma kapsamında serbest bırakılanların olup olmadığı" sorusunu Dillon, “Biometrik taramadan geçirdiğimiz IŞİD savaşçılarının Suriye ve Irak’ın herhangi bir yerinde bir çatışmaya girdiğini görmedik” diye yanıt vermedi. Dillon bu sözleri basın mensupları tarafından inandırıcı bulunmadı. Suriye ve Rusya, uzun zamandır ABD’yi, Rakka'dan PKK/PYD korumasında çıkartılan IŞİD'li teröristlerin Suriye yönetiminin kontrol ettiği alanlara geçmesine müsaade etmekle suçluyor.

RUS VE ABD UÇAKLARI KARŞI KARŞIYA: ABD’nin Rusya uçaklarına önleme yapmasına da değinen Dillon, geçen hafta Fırat Nehri’nin batısında iki ABD F-22 Raptor uçağının iki Rus Su-25 uçağına önleme yapmasından sonra, Rus uçaklarının ABD ile Rusya’nın üzerinde anlaştığı ayrışma bölgesine girme teşebbüslerinin azaldığını kaydetti.IŞİD ile mücadele yavaşladıkça ABD’nin bölgedeki sorti ve hava saldırıları sayısında da ciddi düşüşler olduğunu dile getiren Dillon, eylülde ABD öncülüğündeki koalisyonun bin 500 hava saldırısı düzenlediğini, ekimde bu sayının 750’ye, kasımda ise 300 civarına düştüğünü belirtti.

HANGİ HUKUKLA ORADASINIZ: ABD’nin IŞİD'e yönelik askeri operasyonlarının yavaşlamasıyla 2001-2002 Askeri Güç Kullanma Yasası çerçevesinde ABD menfaatleri ve güvenliğine tehdit teşkil eden IŞİD'e karşı operasyon yapmak üzere Suriye’ye girdiğini açıklamasına yönelik sorular artmaya başladı.

Bir gazetecinin "ABD, Irak’a davet edildi. Suriye’de ise Rusya ve İran müdahale için davet edilirken rejim ve Rusya ABD’nin Suriye’ye yasa dışı olarak girdiğini söylüyor. IŞİD ile mücadele de bitmek üzereyken Suriye’nin egemenlik haklarını ihlal etmediğinizi hangi yasal zemine dayandırıyorsunuz?” sorusuna Dillon “IŞİD’in gücünün zirvesinde olduğu 2-3 yıl öncesine bile gitmeye gerek yok. IŞİD bugün bile tehdittir. Sadece Irak ve Suriye’ye değil dünyaya da bir tehdittir” karşılığını verdi.

BİZİ PKK/PYD DAVET ETTİ: Irak’a Bağdat hükümeti tarafından davet edildiklerini öne süren Dillon, Suriye’de ise “yerel ortaklarımız” diye tanımladığı PYD/PKK’nın kendilerini davet ettiğini öne sürdü.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA: ABD'li komutanın "IŞİD Şam'a iniyor" açıklaması, Pentagon'un IŞİD planının da itirafı niteliğinde. PKK/PYD ile IŞİD arasında adeta yer değiştirme oyunu oynayan ABD, IŞİD'ten boşalan yerlere PYD'yi yerleştiriyor. IŞİD'lileri ise kontrollü biçimde tahliye ederek başka bölgelere sevk ediyor. Böylece, IŞİD bahanesiyle müdahale edebileceği yeni alanlar oluşturuyor. Bir yandan da teröristleri Suriye ordusunun ilerleyişini engellemek için kullanıyor. Bu gerçeği Rusya ve Suriye yönetimleri sıklıkla gündeme getirmişti. Hatta Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nın Suriye'nin kuzeyinde, aralarında IŞİD'lilerin de bulunduğu Esad karşıtı cihatçı gruplardan yeni bir ordu kurmaya çalıştığını duyurmuştu. Suriye hükümeti de ABD'nin IŞİD'lileri güvenli bölgelere taşıyıp yeni operasyonlar için korumaya aldığını açıklamıştı.