BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD'li askerler Fukuşima tazminatı istiyor

Japonya'daki tsunami felaketi ardından kurtarma çalışmalarına katılan sekiz Amerikalı deniz piyadesi Fukuşima santralinden sızan radyasyon hakkında Japon şirketi Tepco'nun yalan söylediğini iddia ediyor.

Abone ol

Fukuşima nükleer santralini işleten Japon elektrik şirketi Tepco, radyasyona maruz kaldıklarını söyleyen Amerikalı sekiz deniz piyadesi tarafından mahkemeye verildi.

Tazminat talep eden Amerikalı askerler, Tepco'nun Mart 2011 tarihinde Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin Fukuşima santralinde yol açtığı hasar ve sızan radyasyonun oluşturduğu tehlike hakkında gerçekleri sakladığını söylüyor.

Amerikalı denizciler felaket bölgesinde kurtarma çalışmalarına katkıda bulunmuştu.

ABD'nin San Diego kentinde bir federal mahkemede dava açan askerler, Tepco'dan talep ettikleri adam başına 10 milyon dolar tazminatın yanısıra şirketin 30 milyon dolar ceza ödemesini ve radyasyon kurbanlarının tıbbi masrafları için 100 milyon dolarlık bir fon oluşturmasını istiyor.

Askerlerin avukatları, satralden sızan radyasyon miktarının insan sağlığına bir risk oluşturmadığı izlenimi veren Tepco'nun müvekkillerinin hayatını tehlikeye soktuğunu belirtti.

Askerlerin, radyasyon tehlikesinin bulunduğu güvenli olmayan bölgelere girdiği söyleniyor.

BBC'nin telefonla görüş almak istediği Tepco, tazminat davası açıldığını doğrulamakla birlikte, henüz dava dosyasını görmediklerini ve bir yorumda bulunamayacaklarını kaydetti.

Fukuşima kazasını takiben Tepco'ya açılan başka tazminat davaları da var.

Şirket geçen perşembe günü yayınladığı açıklamada toplam tazminat ödemelerinin 3,24 trilyon yen (38 milyar dolar) tutmasını beklediğini söyledi.

Tepco, deprem ardından Japon hükümetinden yaklaşık 1 trilyon yen yardım aldı.