BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.437,83
HABER /  DÜNYA

AB'den Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar! Belarus için de harekete geçildi

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıklarken Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının AB'de yasaklanacağını bildirdi. AB Komisyonu Başkanı, Belarus'a da yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.

Abone ol

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB hava sahasını Rusya'nın havayollarına kapatma kararı aldıklarını belirterek, "Bu, oligarkların özel jetlerini de kapsayacak" dedi.

"Rusya'nın medya makinesini AB'de yasaklayacağız" ifadesini kullanan Ursula von der Leyen, Rus devletinin yayın organları Russia Today ve Sputnik ile onların yan kuruluşlarını hedef alacaklarını ifade etti. Von der Leyen, "Artık Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşını haklı çıkarmak için yalanlarını yayamayacaklar" diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı ayrıca AB'nin tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıkladı.

Belarus'a da yaptırımlar geliyor

Ursula von der Leyen, Belarus'a da yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu. Aleksandr Lukaşenko yönetiminin en önemli sektörlerine karşı kısıtlayıcı tedbirler getireceklerini; fosil tütün, odun ve kereste, çimento, demir ve çeliğe kadar olan ürün ihracatını durduracaklarını belirtenAB Komisyonu Başkanı, "Bu aynı zamanda Rusya'ya karşı aldığımız tedbirlerin herhangi bir şekilde atlatılması riskini de ortadan kaldıracaktır" dedi. Ursula von der Leyen, Rus savaş çabalarına yardım eden Belaruslulara da yaptırım uygulayacaklarını dile getirdi.

Bu paket kapsamında önemli Rus bankaların SWIFT sisteminden çıkarılacağını, Rusya merkez bankasının işlemlerini yasaklayacaklarını aktaran Ursula von der Leyen, 'Putin'in savaşını finanse etmesini önlemek için' tüm varlıklarını donduracaklarını ve Rus oligarklarının varlıklarını hedef alacaklarını kaydetti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de alınacak tedbirlerle Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yarıdan fazlasının bloke edileceğini bildirdi.