BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,94
ALTIN 2.448,63
HABER /  GÜNCEL

AB'den İran'a yeni yaptırımlar

Tahran'daki İngiliz büyülelçiliğine yapılan saldırı ardından Avrupa Birliği 180 İran yetkilisine ve şirketine yaptırım uygulama kararı aldı.

Abone ol

Avrupa Birliği 180 İran yetkilisine ve şirketine yaptırım uygulama kararı aldı.

Yaptırım kararı Brüksel'deki AB Dışişleri Bakanları toplantısında alındı.

Birliğin yaptırım kararı, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan ve İran'ın bir nükleer cihaz geliştirilmesiyle ilgili denemeler yaptığı yolundaki raporunu izliyor.

Tahran yönetimi öteden beri nükleer programının sadece barışçı amaçlar taşıdığını savunuyor.

İngiltere, Tahran'daki büyükelçiliğinin Salı günü saldırıya uğraması ardından İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasını talep ediyordu. Tahran'daki doplomatlarını geri çeken İngiltere, İranlı diplomatları da sınır dışı ediyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, bugünkü AB toplantısından önce, özellikle İran'ın mali sektörünü soyutlayacak şekilde Tahran'a yönelik ekonomik baskının yoğunlaştırılmasını istemişti.

27 Üyeli AB, daha önce de yüzlerce İran şirketinin mal varlığını dondurmuş ve İran'daki doğal gaz üretim ve işleme sanayiine yeni yatırımlar yapılmasını ve teknolojik destek verilmesini engelleyen önlemler almıştı.

İngiltere geçtiğimiz hafta ülkenin nükleer programına fon sağladıkları gerekçesiyle İran bankalarına yaptırım uygulama kararı almıştı.