BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ABden iki ülkeye uyarı

Rehn, Romanya ve Bulgaristan'ın AB'ye uyum reformlarını hızlandırmaları gerektiğini söyledi.

Abone ol

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Romanya ve Bulgaristan'ın AB'ye uyum reformlarını hızlandırmaları gerektiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Rehn, 1 Ocak 2007'de AB üyesi olmaları öngörülen Romanya ve Bulgaristan'ın yakından izlendiğini, bugünkü aşamada bir değerlendirme yapamayacağını, AB Komisyonu'nun iki ülkeye ilişkin durum analizinin 16 Mayıs'ta açıklanacağını, bunun ardından parlamenterlerle tartışılabileceğini ifade etti.
Avrupa Parlamentosu'nda bazı siyasi gruplar, söz konusu iki ülkenin AB tarafından belirlenen koşulları yerine getiremediğini öne sürerek, AB'ye katılımlarının bir yıl ertelenmesini istiyor. Romanya ve Bulgaristan, özellikle adli reformlar ve yolsuzluklarla mücadele alanında gerekenleri yapmamakla suçlanıyor.

AB Komisyonu'nun mayıs ayında yayımlayacağı raporun Romanya ve Bulgaristan için “hayati” olacağı, AB üyesi 25 ülkenin, sonbaharda, bu rapora dayanarak iki ülkenin gelecek yıl başında katılımını onaylayacağı veya erteleyeceği belirtiliyor.

Rehn, AB Komisyonu'nun raporunun “adil ve dikkatli” olacağını söylerken, iki ülkedeki reformların uygulamasını görmek istediklerini belirtti.