BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Aliyevden İrana dost eli

İlham Aliyev, İran'a karşı düzenlenebilecek hiçbir operasyonda yer almayacaklarını bildirdi.

Abone ol

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran'a karşı düzenlenebilecek hiçbir operasyonda yer almayacaklarını bildirdi.

ABD Başkanı George W. Bush ile cuma günü Beyaz Saray'da görüşmek üzere başkent Washington'a gelen İlham Aliyev, Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, İran krizine ilişkin sorularla karşılaştı.

Bir gazetecinin, ''Azerbaycan, Afganistan'da geçiş noktası olarak ABD'ye yardım ediyor. ABD güçlerinin, karadan veya havadan İran'da keşif yapmak için Azerbaycan'dan yararlanması söz konusu mu?'' biçimindeki sorusunu yanıtlayan Aliyev, ülkesinin, iki tarafın da yararına olduğu için ABD ile askeri işbirliği yaptığını söyledi.

Aliyev, ''Aynı zamanda şunu söylemeliyim ki Azerbaycan, tabii ki, İran'a karşı düzenlenmesi olası hiçbir operasyonda yer almayacak. Bunu geçmişte ben de söyledim, başka yetkililerimiz de söyledi. Bu konudaki
spekülasyonlara son vermenin zamanı artık geldi'' dedi.

Aliyev, Azerbaycan ile İran arasında, iki ülkenin topraklarının birbirlerine karşı kullandırılmamasına yönelik bir anlaşma bulunduğunu anlattı.

''Azerbaycan, bölgesinde bir istikrar adası olarak kalmak istiyor'' diyen Aliyev, Bakü'nün, Irak, Afganistan ve Kosova'ya asker göndererek ABD ile güvenlik alanında işbirliği yaptığını kanıtladığını hatırlattı.

Aliyev, İran'ın, Washington ziyaretinin ağırlıklı sorunu olmayacağını sandığını, ancak konunun, bölgesel güvenliğin parçası olarak gündeme gelmesi durumunda tartışılacağını söyledi.

''Azerbaycan, bölgede barışa bağlıdır. Bölgede barış ve istikrarı geliştirmemiz gerekiyor'' diye konuşan Aliyev, İran sorununun barışçı yollarla çözümü üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini kaydetti.

Aliyev, ülkesinde insan hakları ve demokrasinin durumuna ilişkin eleştirileri de reddederek, ''Biz, bütün temel özgürlüklere sahibiz'' diye konuştu..

Azerbaycan lideri, Washington'da ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheneyve ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile de görüşecek.

Washington'da uzmanlarca yapılan yorumlarda, Bush yönetiminin Aliyev'i en üst düzeyde ağırlamasının, İran'a karşı müttefik arayışından kaynaklandığı savunulmuştu.