BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AB'den HSYK uyarısı

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye'yi yargı bağımsızlığı konusunda uyardı.

Abone ol

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye'de düzenleyici kurumların hâlâ bağımsızlığa sahip olmadığını söyledi. Füle, "HSYK dahil olmak üzere yargının işleyişiyle ilgili icra organlarına müdahaleden kaçınılmalı" dedi.

AB ENDİŞELİ 

Beş yıllık görev süresinin sonunda AP Dış İlişkiler Komisyonu'na son kez genişleme paketi kapsamında yapılanlarla ilgili bilgi veren Füle, Türkiye'de son aylarda yaşananlarla ilgili Avrupa Birliği'nde oluşan endişelere değindi. Stefan Füle, İlerleme Raporu taslağındaki eleştirilere ek olarak Türkiye'de birçok durumda düzenleyici kurumların hâlâ bağımsız hareket edemediğinin altını çizdi.

HSYK'YA MÜDAHALEDEN KAÇINILMALI

Yargı bağımsızlığı ve etkinliğinin güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Füle, "HSYK dahil olmak üzere yargının işleyişiyle ilgili icra organlarına müdahaleden kaçınılmalı. Geçici düzenlemeler öngörülmeden sık ve hızlı yasal değişiklikler yapılması, mahkemelerin etkinliğini olumsuz etkileme tehlikesi oluşturuyor. Çok sayıda polis memuru ile hakim ve savcıların görevlerinin değiştirilmesi ya da görevden alınmalarının, bu kurumların etkin işleyişine tesir ettiğini de söylememe izin verin" ifadelerini kullandı. 

Müzakerelerin askıya alındığı Kıbrıs'la ilgili son gelişmelerin, kapsamlı çözüme ulaşılmasının önemini gösterdiğini de dile getiren Füle, yeniden yapıcı adımlar atılarak olumlu atmosferin oluşturulacağını ümit ettiğini söyledi.