BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AB'den 'aile üyesi' Ukrayna'ya destek

Avrupa Birliği'nden Herman Van Rompuy ve Jose Manuel Barroso Ukrayna'daki AB yanlısı protestoculara büyük destek verirken, eski Sovyet ülkesini "Avrupa ailesinin" bir parçası olarak niteledi.

Abone ol

Avrupa Birliği liderleri Ukrayna'daki AB yanlısı protestoculara büyük destek verirken eski Sovyet ülkesini "Avrupa ailesinin" bir parçası olarak niteledi.

AB zirve başkanı Herman Van Rompuy, "[Ukrayna] hazır olur olmaz" ülkeyle yeni bir ortaklık anlaşması imzalanacağını açıkladı.

Kendisi ayrıca Ukrayna'nın geçen ay anlaşmayı imzalamaktan vazgeçmesinden duyduğu hüznü dile getirdi.

Başkan buna ek olarak AB'nin gelecek ay Rus lider Vladimir Putin'le Ukrayna konusunda "açık açık" konuşacağını söyledi.

Avrupa Konseyi'nin başkanı da olan Van Rompuy "Problemi görmezden gelmeyeceğiz. Sadece Ukrayna değil, AB'nin ve Avrupa'nın doğusuna olan başka ülkelere de uygulanan baskıları dile getireceğiz." dedi.

AB – Ukrayna ilişkilerinin daha uzun dönemli bir mesele olduğunu belirten Van Rompuy, "bunların kısa süreli hesaplar ve dış baskıdan etkilenmesine izin veremeyiz." dedi.

Rusya'yla yakın ilişkiler

Rusya, Salı günü 15 milyar dolar değerinde Ukrayna devlet tahvilini satın almayı; ülkeye sağlanan doğalgazın fiyatının da bin metreküp başına yaklaşık 400 dolardan 268,5 dolara düşürülmesini kabul ettiğini açıklamıştı. Anlaşma Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç arasındaki görüşmeden sonra imzalanmıştı.

Yanukoviç'in son anda AB'yle işbirliği anlaşmasını imzalamaması, ülkede büyük bir protesto dalgası başlatmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı anlaşmayı Rusya'nın baskısıyla imzalamadığını kabul etmişti.

Avrupa Birliği ise Rusya'yı Ukrayna'ya kabul edilemez bir ekonomik baskı uygulamakla suçluyor.

Avrupa Birliği'nin son altı aydır dönem başkanı Litvanya'nın Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite "Avrupa'nın Ukraynalılara açık; ama bu hükümete kapalı olduğu mesajının ortada olduğunu" söylemişti.

Kendisi "Ukrayna'daki kriz Ukrayna hükümetinin kendisi tarafından yaratıldı." dedi.

AB zirvesinin sonuç bildirgesinin Ukrayna bölümünde AB'nin "her ülkenin kendi dış politika kararlarını baskı altına gelmeden yapabilme hakkı olduğunun altının çizdiği" söylendi.

Hem Van Rompuy, hem de Avrupa Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso, Kiev'deki protestoda protestocular salladığı AB bayraklarının Birlik değerlerine bağlılıklarının göstergesi olduğunu savundu.

AB yanlısı Ukraynalıları öven Van Rompuy, bu kişilerin "Avrupa bayrağını ve umut taşıyan yıldızlarını hiçbir kuşku olmadan" desteklediğini söyledi. Van Rompuy daha sonra Avrupa'ya yönelik kuşkuculuğun AB üye ülkelerinde artmasına atıfta bulunarak "Bu, ülkelerimizde bizi düşündürmeli." dedi.

Barosso ise "Ukrayna'nın oldukça soğuk caddelerinde Avrupa bayrağını gördüğümüzde ülkenin Avrupa ailesinin bir parçası olduğunu söylemek zorundayız." dedi.