BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AB'de yeni dış politika dönemi

Avrupa Birliği, Aralık ayından itibaren dış politikada yeni bir döneme giriyor. Yeni dönemde Türkiye ise önemli konuma yerleştiriliyor.

Abone ol

Avrupa Birliği, diplomatik ilişkilerini koordine etmek için yeni bir yapılanmaya gidiyor.

Avrupa Birliği, aralık ayından itibaren AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a bağlı Avrupa Dış Eylem Servisi’ni (EEAS) sistemine geçiyor. Yeni yapılanma kapsamında AB’yi dünya çapında temsil edecek 137 delegasyonun en büyüğü Türkiye’de yer alacak.

Milliyet'in haberine göre, şu an 120’den fazla çalışanı olan delegasyonun Avrupa Dış Eylem Servisi’nin (EEAS) nihai yapılanmasında 132 kişilik bir kapasiteye ulaşması öngörülüyor. AB’nin en kalabalık ekibini Türkiye’ye ayırması Brüksel’in Ankara’ya verdiği önemin işareti olarak yorumlanıyor. EEAS yapılanmasında Washington ve New York ayakları bulunan Amerikan delegasyonu 124 görevlisiyle Türkiye’nin ardından ikinci sırada yer alacak.

RADİKAL DEĞİŞİKLİK

EEAS 2009 yılının sonunda yürürlüğe giren Lizbon Antlaşması’nın Avrupa Birliği’nin işleyişine getirdiği en radikal değişikliklerden birini oluşturuyor. Bir çeşit dışişleri bakanlığı görevi yapacak olan EEAS’ın oluşturulmasının ardında yatan en önemli etken AB’nin dış ilişkilerinin daha uyumlu ve etkili bir şekilde yürütülmesinin sağlanmak istenmesi.

7 BİN GÖREVLİ

EEAS çalışanları, AB Komisyonu ve AB Konseyi’nin ilgili birimlerinin yanı sıra üye ülkelerin diplomatik servislerinden seçilen isimlerden oluşuyor. Dış temsilciliklerdeki kadro da eklendiğinde EEAS bünyesinde görev yapanların sayısı yaklaşık 7 bine ulaşıyor. İngiliz Ashton, EEAS’ın iki numaralı koltuğunu Fransa’ya, onun yardımcılıklarını da Almanya ve Polonya’ya verdi.