BIST 10.125
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.407,18
HABER /  GÜNCEL

AB'de oyuncak ayı krizi toplantısı

Avrupa Birliği diplomatları Belarus'la İsveç arasında yaşanan 'Oyuncak ayıyla siyasi mesaj' krizini görüşmek üzere Cuma günü olağanüstü bir toplantı yapacak.

Abone ol

Avrupa Birliği diplomatları Belarus ile İsveç arasında yaşanan 'Oyuncak ayıyla siyasi mesaj' krizini görüşmek üzere Cuma günü olağanüstü bir toplantı yapacak.

Minsk Hükümeti, İsveç'ten bir halkla ilişkiler şirketinin Belarus'a havadan 'Belarus halkının ifade özgürlüğü mücadelesini destekliyoruz' gibi demokrasi yanlısı mesajlar iliştirilmiş oyuncak ayılar atması üzerine İsveçli diplomatları fiilen sınır dışı etmişti.

İsveç, bazı Batılı ülkelerin 'Avrupa'daki son diktatörlük' dediği Belarus'a benzer şekilde karşılık vermişti.

'Yeni yaptırımlar'

Yarın Brüksel'de yapılacak AB toplantısında Belarus'a yeni yaptırımların gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden olan Belarus'a 1996'dan beri yaptırım uygulanıyor. Yaptırımlar Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun iktidara gelmesinden iki yıl sonra başlamıştı.

Yaptırımlar çerçevesinde 200'den fazla Belarus vatandaşının AB topraklarına girmesi yasaklandı. Bu kişilerin AB'deki mal varlıkları da dondurulmuş durumda.

Lukaşenko'yla bağlantılı şirketlere de yaptırım uygulanıyor.

Avrupa Birliği büyükelçilerinin Cuma günkü toplantısında tek gündem maddesi Belarus olacak.

'Belarus daha da yalnızlaşacak'

Amerika Birleşik Devletleri İsveçli diplomatların sınır dışı edilmesini kınamış ve bu kararın Minsk yönetimini daha da yalnızlaştıracağını savunmuştu.

Washington, Belarus'a tüm siyasi tutsakları serbest bırakması ve demokratik muhalefete izin vermesi çağrısında bulunmuştu.

Lukaşenko, 4 Temmuz'da küçük bir uçaktan 800 oyuncak atılması üzerine hava kuvvetleri ve sınır muhafızları komutanlarını görevden almıştı.

Belarus lideri bu kişilerin yerine atanan komutanlardan buna benzer ihlallere göz yummamalarını ve güç kullanmaktan çekinmemelerini istemişti.