BIST 9.892
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.461,43
HABER /  POLİTİKA

ABD'den iki kritik rapor Erdoğan seçime girmeseydi...

ABD'nin iki ayrı düşünce kuruluşundan iki ayrı Türkiye raporu... Çarpıcı sonuçlardan biri Erdoğan biri de terörle ilgili...

Abone ol

Habertürk'te Taha Kıvanç takma adıyla yazılar yazan Fehmi Koru "Washington seçimlere nasıl bakıyor?" başlıklı bugünkü yazısında ABD'den gelen iki ayrı raporun sonuçları yayınladı. 

Raporlardan birinin CSIS diğerinin ise 'Sivil CIA' olarak anılan Stratfor'dan geldiğinin altını çizen Taha Kıvanç'ın aktardıklarına göre raporlardan iki kritik sonuç çıkıyor.

1- Eğer Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ne girmeseydi AK Parti 4'ncü zaferini kutluyor olacaktı.
2- 1970'lerin koalisyon dönemlerinde baş gösteren DHKP-C gibi örgütler yeniden boy göstermeye başladı.

Taha Kıvanç'ın bugünkü köşesinden paylaştığı iki raporun detayları şöyle:

"... Seçimlerin hemen ardından yazılan iki rapor daha var. Biri, itibarlı CSIS düşünce kuruluşunun Türkiye masası sorumlusu Bülent Ali Rıza'ya ait. Seçim sonuçlarını Tayyip Erdoğan ekseninde inceleyen raporda, AK Parti oylarındaki azalmanın en fazla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gücünü olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.

Raporun sonuç cümleleri şunlar: "Erdoğan geçen yıl Cumhurbaşkanlığı yarışına katılmasaydı, şimdi kendisi ve partisi için dördüncü genel seçim zaferini kutluyor olacaktı. Şimdiyse yeni ve olumsuz bir ortam var; Cumhurbaşkanının anayasal yetkilerini artırma hülyası kaybolduğu gibi, defacto olarak kullanageldiği yürütme üzerindeki gücü de zedelendi. (...) Erdoğan'ın tartışmasız egemeni olduğu dönem kesinlikle sona erdi."

SİVİL CIA RAPORU

Bazılarının "sivil CIA" adını taktıkları Stratfor da bir "seçim sonrası Türkiye raporu" yayınladı.
Seçimlerin uluslararası dengeleri nasıl etkileyeceğine ABD ekseninden bir bakış sunuyor bu rapor...
Türkiye'nin işgal ettiği coğrafyanın en önemli ülkesi olduğunu vurgulayan rapor, son yıllarda bölgede oynayacağımız rollerin farkına vardığımızı, ancak bunu "anlamlı bir biçimde" nasıl yerine getireceğimizi tam bilemediğimizi kayda geçiriyor.

Stratfor'un öngörüsü pek iç açıcı değil.

1970'lerin oy bölünmeli seçimleri ve işe yaramayan koalisyonlarına değiniyor raporun yazarı ve DHKP-C gibi o dönemin örgütlerinin yeniden boy gösterdiğini hatırlatıyor. Barış süreci durursa PKK terörünün azacağı, iç sorunlarla uğraşırken ülkenin dışarıya ayırması gereken gücünün zayıflayacağı öngörüsünde bulunuyor.

ABD ile ilişkiler de sorunlu olurmuş bundan böyle; istikrar kaybolursa sorunlar için suçlanacak yabancı bir el aranırmış... "Yine de" diyor rapor, "ABD Türkiye'den vazgeçemez." Yeni kurulacak hükümetin, kim tarafından kurulursa kurulsun, ilk işi, bu tür değerlendirmelerden etkilenen yakın ve uzak dostlarını ikna etmeye çalışmak olmalı.