BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,73
ALTIN 2.446,01
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

ABD'den Erdoğan'a Arınç'lı mesaj

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, Obama ile Erdoğan yönetimleri arasındaki gerilimi yazdı.

Abone ol

Türkiye geçen hafta CHP lideri ve beraberindeki heyetin ABD ziyaretlerin konuştu.

Merak edilen soru ise ABD yönetiminin AK Parti yerine CHP'den yana tavır alıp almayacağıydı.

Washington yönetimi AK Parti'den vazgeçmedi. Ancak ABD-Türkiye ilişkilerinin son bir kaç ayına bakınca durum pek de parlak görünmüyor.

Bu durumun açık kanıtı ise Bülent Arınç'ın ABD ziyaretinin unutulan detaylarında gizli.

Bu detayları Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer bugünkü köşesinden yazdı. "Washington Erdoğan'ı gözden çıkardı mı?" başlıklı yazıda şunlar kaydedildi.

OBAMA AYLARDIR GÖRÜŞMÜYOR

...Başbakan Erdoğan’ın 15-21 Mayıs tarihleri arasında ABD’ye yaptığı yüksek profilli ziyaretin izleri Washington’da çoktan silinmiş. O ziyaretten 9 gün sonra başlayan Gezi Parkı olaylarından bu yana, bir telefon görüşmesi ve Petersburg’da zoraki yapılan ayaküstü görüşme dışında bir temas yok Obama ile Erdoğan arasında.

Suriye, İran ve Ortadoğu barış süreci konularında tarihi değişim ve dönüşümler yaşanırken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, onlarca kez bölgeye gelmesine rağmen bir kez dahi Türkiye’ye uğramadı.

Bu işaretleri iyi okuyan Erdoğan, ilişkileri rayına sokabilmek için geçen ay Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ı art arda ABD başkentine gönderdi.

ÇABA SONUÇSUZ

Davutoğlu’nun temasları ‘diyalog kopukluğunu’ gidermiş olsa bile, sorun yaşanan alanlarda hiçbir iyileşme yok. Tam tersine, Kahire büyükelçimizin istenmeyen adam ilan edilmesi noktasına varan bir Mısır politikası var ortada. Obama’nın kendi saygınlığını ortaya koyduğu İsrail ile ilişkilerde iyileşme yok. Irak’ta ise Maliki hükümetini çileden çıkaracak adımlara devam...

ARINÇ'A FARKLI MUAMELE

ABD yönetiminin Arınç’ı farklı tutarak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile buluşturması ise üzerinde durulması gereken bir nokta. Washington, sadece “hükümet ve AKP’nin kurucu çekirdeğindeki isimlerden biri olması” nedeniyle değil, ‘Gezi Parkı’, ‘öğrenci evleri’, ‘dershaneler’ ve ‘Cemaat ile kavga’ gibi konulara Erdoğan’dan farklı yaklaşımları nedeniyle de Arınç’a özel bir protokol uygulamış.

Tıpkı, eylül ayında New York’a gittiğinde Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ü Obama ile yemekte buluşturdukları gibi...

İşte bu küçük ama önemli detayların hepsi gibi CHP ziyareti de Washington’daki arayışın dışa vurumunun bir parçası idi.

SEÇİME KADAR KONTROLDEN ÇIKMASIN

Washington’da kimse Erdoğan ile ilişkilerde sürpriz bir iyileşme beklemiyor. Kopma da beklenmiyor. Şu andaki tek arzuları, Erdoğan’ın seçimlere kadar bölge dengelerini altüst edecek, NATO’yu ve ABD’yi içine çekebilecek kontrol dışı bir hareket yapmaması.
Tüm karar vericiler 30 Mart akşamı, seçim sandığından çıkacak sonucu bekliyor.

Erdoğan, Gül ve Kılıçdaroğlu...

Seçim sonuçları ışığında nasıl ki Türkiye’de dengeler yeniden kurulacak, ABD yönetimi de bu oyuncuların hangisiyle ne kadar yakın bir ilişki kuracağını yeniden gözden geçirecek.

Utku Çakırözer'in yazısının tamamını okumak için tıklayın