BIST 10.286
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.408,72
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Rumlar'a soğuk duş

ABD'deki Rum Lobisi ne yaptıysa da Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Bryza'ya 'işgal' lafını söyletemedi. Bryza önemli olan tanımın değil çözümün olduğunu söyledi.

Abone ol

Bush yönetimi, ABD vatandaşlarının Rum Kesimi'ndeki havaalanlarını kullanmak yerine, doğrudan KKTC'deki Ercan Havaalanı'na iniş yapmalarının "yasadışı" olmadığını ve son dönemde bu yolu kullanarak adaya kuzeyden giriş yapmış bazı Kongre üyelerinin "ABD politikasına uygun" davrandıklarını bildirdi.

ABD Dışişleri'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, bu yöndeki açıklamalarını, Amerikan Helenik İlerici Eğitim Derneği'nce (AHEPA) Washington'da düzenlenen panelde yaptı. "İşgal Altındaki Kıbrıs'a Doğrudan Uçuşlar" başlıklı panelde, ABD yetkililerinin Türkiye üzerinden doğrudan KKTC'ye uçan uçaklarla seyahat etmesi konusuna odaklandı. "Bu yolla seyahate göz yumulmasının Amerikan politikasında bir değişiklik anlamına gelmediğini" bildiren Bryza, "ABD'nin 2 kesimli, 2 toplumlu birleşik Kıbrıs hedefine bağlı olduğunu" vurguladı.

"BM Genel Sekreteri Annan, Kıbrıs'ta çözüm konusunda halen öncüdür. Çabasını destekliyoruz. Bu çabaya zarar verecek hiçbir şey yapmayız" diyen Bryza, "Kıbrıs'taki Yeşil Hat'ın sınır haline gelmesinden yana değiliz" diye konuştu.

'Yararlı bir taktik'

ABD Kongresi üyelerinin bir süre önce Ercan Havaalanı'na iniş yaparak pasaportlarına KKTC damgası vurdurmaları konusunda Bush yönetiminin "teşvik edici ya da caydırıcı bir rol oynamadıklarını" özellikle belirten Bryza, buna karşın KKTC'ye iniş yapılmasını "yararlı bir taktik" olarak algıladıklarını da ima etti.

Bryza, Annan Planı'na destek veren Kıbrıs Türkleri'nin iktisadi izolasyonuna son verilmesi yönünde çalıştıklarını hatırlattı ve Ercan Havaalanı'na yapılan seyahatlerin de, Kıbrıs Türkleri'nin "çözüm yanlısı tavrı sürdürmelerine yardımcı" olabileceğine dikkat çekti.

İşgal mi, değil mi?

Bryza'nın sözleri, bazı Rum kökenli ABD'li dinleyiciler ve panelistlerden Amerikan Helenik Enstitüsü Başkanı Eugene Rossides'in tepkisiyle karşılaştı. Eleştirilerin tonu nedeniyle zaman zaman elektriklenen bir ortamda gerçekleşen panelde, bir dinleyici, Kıbrıs'ın kuzeyinin "işgal altında" olup olmadığını sordu. Bryza, "ABD politikası, adada kalıcı çözümden yanadır. Bizim meselemiz, 1974'teki olayların işgal mi, müdahale mi, istila mı olduğuna karar vermek değildir. Adada birleşik çözüme ulaşılması için her şeyin yapılması bizim politikamızdır" karşılığını verdi.

Haber: Yasemin Çongar
Kaynak: