BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,95
ALTIN 2.411,91
HABER /  GÜNCEL

ABD'de öğrenciler borç batağında

ABD'de öğrencilik döneminde alınan ve trilyon dolara ulaşan borçlar giderek ağırlaşıyor ve ekonomi açısından başağrısı yaratıyor.

Abone ol

Jill McDevitt doktora yapmış olmasına rağmen geçinmekte zorlanıyor.

ABD'de öğrencilik döneminde alınan ve toplamda trilyon dolara ulaşan borçlar giderek ağırlaşıyor ve ekonomi açısından başağrısı yaratıyor.

27 yaşındaki Jill McDevitt iyi bir eğitim almış ve alanında tanınan biri; ama 150 bin doları bulan borcu altında eziliyor.

Cinsellik konusunda doktora sahibi McDevitt, finansal yardım almadığı için okuduğu dönem boyunca borçlanmış ve bugün ayda 1.600 dolar ödemesi gerekiyor.

"Bu kadar parayı ödemem mümkün değil" diyor. Alacaklılarıyla müzakereleri de sonuçsuz kalmış. "Zaten batmış bir insanın motivasyonu ne olabilir ki?" diye soruyor.

ABD'de üniversite eğitiminin maliyeti artıyor. Beş milyon öğrencinin borcunu ödeyemediği tahmin ediliyor. Eğitim Bakanlığı'na göre sadece bu yıl 375 bin öğrenci borcunu ödeyemecek durumda olduğunu bildirdi.

Federal hükümet, borçların geri ödenmesini sağlamak için net maaşın ve emeklilik gelirinin yüzde 15'ine el koyma yetkisine sahip.

'Ucunda ışık olmayan tünel'

FinAid ve Fastweb sitelerinin sahibi Mark Kantrowitz bu durumu "ucunda ışık görünmeyen cehennem tüneli" olarak tanımlıyor.

Borcunu ödemeyenler ev ya da araba satın almak için kredi alamıyor.

Candice Varetoni daha ucuz bir üniversite seçmediğinden pişmanlık duyuyor.

Bu durumun ortaya çıkmasında eğitim masraflarındaki artış büyük etken olmuş.

Son 30 yılda üniversite harçları yüzde 1000 artış göstermiş. Özel bir üniversitede dört yıllık bir bölüm 150 bin dolara mal olabiliyor.

Uzmanlar öğrencilerin eğitim masraflarını hesaplamada bazen yanılma gösterdiklerini vurguluyor.

23 yaşındaki Candice Varetoni üniversiteden yeni mezun olmuş; 67 bin dolarlık bir borçla.

New York'ta ailesi ile birlikte yaşayan Varetoni üniversiteye yazılırken kredi seçeneklerini fazla araştırmadığını, aslında belki de daha düşük faize borçlanma ya da daha ucuz bir üniversiteye kaydolma imkanı bulabileceğini söylüyor.

Varetoni, beş yıl sonra kendi evine çıkmayı umuyor.