BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD'de istihdam arttı, işsizlik azalmadı

Ekim ayında Amerikan ekonomisine 171 bin yeni iş eklendi ama iş arayanların sayısındaki artış nedeniyle işsizlik oranı yine de küçük bir artış gösterdi. Seçim arifesinde yayımlanan son rakamlar sonucu etkileyecek mi?

Abone ol

Ekim ayında Amerikan ekonomisine 171 bin yeni iş eklendi.

Buna karşılık Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan aylık rakamlara göre, iş arayanların sayısındaki artış nedeniyle işsizlik oranı yine de Eylül ayında düştüğü yüzde 7,8'den 7,9'a yükseldi.

İstatistiklerde yalnızca şu anda iş arayan insanlar "işsiz" olarak görünüyor.

İş arayanların sayısındaki artış bazı iktisatçılar tarafından ekonomiye duyulan güvenin işareti olarak olumlu yorumlanıyor.

İşsizlik gelecek Salı günü yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ülkede en çok tartışılan konulardan biri.

Bunlar seçimden önce yayımlanan son önemli rakamlardı.

İyi haber mi, kötü haber mi?

Cumhuriyetçilerin adayı Mitt Romney bu konuyu kampanyasının odağına yerleştirdi.

Romney ekonomiye eklenen istihdamdan ziyade artan işsizlik oranına odaklanarak, "Bugün açıklanan rakamlar ekonominin hala yerinden kıpırdamadığına dair üzücü bir uyarı. İşsizlik hala Başkan Obama'nın göreve geldiği günden yüksek ve 23 milyon Amerikalı hala iş arıyor" diye konuştu.

BBC ekonomi muhabiri Andrew Walker, açıklanan son rakamların Başkan Obama için hem iyi hem kötü haber olduğunu söylüyor.

Walker'a göre Obama, görevi devraldığı zamana göre daha çok sayıda insanın iş sahibi olmasından dolayı biraz rahat bir nefes alabilecek.

Ama iş sahibi Amerikalıların net sayısının artmış olması, işsizlik oranında düşüş anlamına gelmiyor ve işsizlik oran olarak, şu anda Obama'nın görevi devraldığı günden daha yüksek.

Muhabirimize göre bu durumda ortada hala önemli bir soru var:

Amerikan işsizlik oranının artışı kimin hatası? Bunun sebebi Obama başkanlığı devraldığında hala dibini bulmamış olan resesyon mu yoksa işsizlik oranının artışında Obama'nın izlediği politikaların da rolü var mı?