BIST 10.264
DOLAR 32,34
EURO 34,76
ALTIN 2.392,02
HABER /  DÜNYA

ABD yönetimi Doğu Kudüsü sattı

Amerikan yönetimi İsrail'in taleplerine bir kez daha boyun eğdi. İsrail gazetesinin iddiası Obama için eksi puan..

Abone ol

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, ABD yönetiminin Yahudi yerleşimlerinde inşaatların dondurulması kapsamından Doğu Kudüs'ü çıkardığını öne sürdü.

Haberini İsrailli ve Batılı diplomatlara dayandıran gazete, Yahudi yerleşimlerinde genişlemenin durdurulmasıyla ilgili olarak ABD ile İsrail arasında yapılan görüşmelerde ABD tarafının Doğu Kudüs'ün kapsamdan çıkarılmasını kabul ettiğini yazdı.

Aynı kaynaklar, ABD'nin Doğu Kudüs'te yeni inşaatlara razı olmamakla birlikte, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan Doğu Kudüs'teki inşaatlarla ilgili alenen bir dondurma kararı açıklamasını istemeyeceğini ifade ettiler.

Filistin Yönetimi, ileride kurulacak devletinin başkenti olarak kabul ettiği Doğu Kudüs ile Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaatlar tümüyle durmadan, barış görüşmelerinin asla yeniden başlatılmayacağını vurguluyor.

Netanyahu, dün Londra'da ABD'nin Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell ile bir araya gelmiş, ikilinin Yahudi yerleşimlerinde inşaatların dondurulması hakkında henüz bir mutabakat sağlayamamakla birlikte bu konuda ilerlemeler sağladıkları bildirilmişti.

İsrail Başbakanının Mitchell ile görüşmesinde Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleriyle ilgili 9 aylık geçici bir dondurma önerisinde bulunduğu öne sürülüyor. İsrail'in bu önerisi, Batı Şeria'daki yerleşimlerde halihazırda devam eden 2 bin 500 dolayındaki konut inşaatını kapsamıyor.

Netanyahu, önceki gün Britanya Başbakanı Gordon Brown ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında da "Kudüs bir yerleşim değil ve İsrail Kudüs'ün egemenliğiyle ilgili hiçbir sınırlandırmayı kabul etmez" demişti.