BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.420,78
HABER /  GÜNCEL

Bu uyarıları mutlaka okuyun!

Cep telefonunuz kaybolduysa ya da çalındıysa ya da elden çıkarıp sattıysanız bu yazıyı mutlaka okuyun!

Abone ol

Türkiye'de 117 milyon cep telefonu var... Bunların yaklaşık 50 milyonu kullanım dışı..

İşte bu 50 milyon cep telefonu aslında eski sahipleri için ciddi risk taşıyor.

Hele ki telefonunuz kaybolduysa ya da çalındıysa.. Telefonunuzu ele geçiren kişinin sahte bir kimlikle sim kartınızı edinmesi hiç de zor değil...

İşte bu yolla telefonunuz hırsızlık, tehdit, şantaj, terörizm veya yasa dışı başka bir olayda ya da eylemde kullanılırsa, IMEI denilen elektronik kimlik bilgisinden hareketle size ulaşılabilir... Hemen ardından da haksız bir suçlama veya tutuklama ile karşılaşabilirsiniz.

Hürriyet Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, bugün köşesinde cep telefonu olanları çalıntı, kayıp ve satış gibi olaylara karşı uyarıyor... İşte o uyarılar:


NE YAPMAK GEREKİYOR?

Cep telefonunuzun kaybolması ya da çalınması halinde, sevimsiz bir suçlama veya tutuklama ile karşılaşmak istemiyorsanız;

1- Cep telefonunuzun IMEI numarasını, uygun bir yere kaydedin.

2- Cep telefonunuz kaybolduğunda veya çalındığında, Telekomünikasyon Kurumu Bilgi İhbar Merkezi’ni 44 97 77 veya 0312 232 23 23 numaralardan arayarak, kimlik bilgilerinizi doğrulatmak suretiyle,
cep telefonunuzu geçici olarak kullanıma kapattırabilirsiniz.

3- Cep telefonunuzun IMEI numarasını bilmiyorsanız “* # 06 #” tuşlarına basın. Elektronik kimlik belgenizi ekranda göreceksiniz. O numarayı uygun bir yere kaydedin.
Çalınınca ya da kaybolunca Bilgi İhbar Merkezi’ne bildirip, olası tehlikelerden kurtulabileceksiniz.

4- Biraz daha zamanınız varsa, cep telefonunuzun arka kasasındaki IMEI numarasını bulun. İkisinin de aynı olması gerekir. Aksi halde, elinizdeki telefonun IMEI numarası klonlanmış (elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş) olabilir.

TELEFONUNUZU SATARKEN DİKKAT!

Türkiye’de 50 milyon civarında daha önce kullanılmış, şu anda yenisi alındığı için kullanılmayan, cep telefonu var. Şükrü Kızılot, bunların, elden üçüncü kişilere belgesiz satışının son derece riskli olduğunu belirtiyor. "Telefonunuzu alan kişi veya onun sattığı kişi, yasa dışı bir eylemde ya da olayda kullandığında, sizin başınız ağrır" diyor. Peki ne yapmalısınız? 

- İkinci el telefonların, bunu alan firmaya “gider pusulası” karşılığı satılması gerekiyor.

- Gider pusulasına, sattığınız cep telefonunun IMEI numarası da yazılacak bu da sizi satışı belgelendirme yönünden rahatlatacaktır.


SİSTEMİ ÇÖZECEK İKİ SOMUT ÖNERİ

Şükrü Kızılot'un işte bu sorunları çözecek iki önerisi var:

1. Kullanılmış cep telefonunun satışında KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 1 olsun. Böylelikle, kullanılabilir olanlar kayıt altında ekonomiye kazandırılsın.

2. Cep telefonu satılırken, alıcıya telefonla birlikte cihazın marka, model ve IMEI numarasını belirten “mobil cihaz kimlik kartı” verilmesi zorunlu kılınsın. Çalındığında ya da kaybolduğunda, cep telefonunun sahibi, bu numaraya göre bildirimde bulunsun.