BIST 10.274
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,60
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

ABD yamyam robot yaptı, dünya karıştı

ABD'de geliştirilen bir robotun akaryakıt ve elektriğe gereksinim duymadan, ağaçlar ve çimenlerle beslendiği söylendi

Abone ol

İNTERNETHABER/Dış Haberler

ABD’de Savunma Bakanlığı DARPA (Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Birimi)Pentagon desteğiyle geliştirilen akaryakıt ve elektriğe gereksinim duymayan “Energetically Autonomous Tactial Robot” (Enerjiye Bağımsız Taktik Robotu) ya da kısaca EATR ("eater" - yiyici), ağaçlar ve çimenleri kullanarak işlev gören bir askeri robot olarak tanıtıldı.

Ancak yoluna çıkan “organik” herşeyi enerji olarak kullanabilen buhar enerjili robotun, cesetleri de kullanabileceği endişesi ABD’de tartışma yarattı.

Bunun üzerine robotu geliştiren uzmanlar, “Amacımız insanlarla beslenen bir robot yaratmak değil. biz yalnızca yeşil enerjiyle kendi ihtiyacını karşılayabilen bir robot üretmek amacındayız” diye bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı.

EATR her türlü fosil yakıtı kullanabildiği gibi her türlü karbon bazlı organik enerji kaynağından faydalanabiliyor. Etrafta bulduğu bitkileri kullanarak aylarca sahada kendi kendine görevine devam edebiliyor. Ama savaş alanlarındaki cesetleri de yiyeceği söylentisi robotla ilgili tüm iyi fikirleri yerle bir etti.

Robotic Technologies Inc.'den Dr. Robert Finkelstein, robotun ne yediğini anlayacak algılayıcılarla donatılacağını, böylece "menüsünde" bulunmayan maddeleri "yemeyeceğini", zaten amaçlarının da yenilenebilir bitkilerle çalışan "çevre dostu" bir savaş robotu yapmak olduğunu açıkladı ve bu tarz motorların başka alanlarda da kullanılabileceğini vurguladı.