BIST 10.723
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,02
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Aya seyahatin kanlı tarihi

Ay'a inişin üzerinden 40 yıl geçti. Ancak bu insanoğlu için hiç de kolay olmadı. İnişin bir de karanlık yüzü var.

Abone ol

Ay'a sehayatin bedeli sanıldığı gibi kolay değildi. Çok sayıda denemeler yapıldı ve bu uğurda çok sayıda astronot öldü.

Hedefe ulaşma adına feci kazalar yaşandı. Başarıya giden yolda meydana gelen talihsizlikler bu seyahatin kanlı yüzünü de gösterdi.

ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki uzay yarışında iki taraftan da astronot ve kozmonotlar gerçekleştirmeye çalıştıkları düşün sonunu göremeden trajik kazalarda öldü.

AY YOLUNDA FECİ KAZALAR

[PAGE]

  

24 Ekim 1960

Ruslar'ın R-16 roketinin ikinci kademesi erken ateşlenerek dev roketi patlattı. Sovyet Roket Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mitrofan Nedelin dahil resmi makamlara göre 92, son araştırmalara göre 200'e yakın kişi öldü.



23 Mart 1961

Kozmonot Valentin Bondarenko, eğitim sırasında yüksek basınçta oksijenle dolu tecrit odasında kolonyalı mendili elektrik ocağı üzerine atınca meydana gelen patlamada öldü

[PAGE]

  

27 Ocak 1961

 Dünya çevresinde yörünge uçuş denemsi yapacak Apollo 1 astronotları Gus Grisssom, Ed Wite ve Roger Chaffee, prova için yakıt yüklenmemiş bir Satürn I roketi üzerindeki kapsülün içindeyken Chaffee, yer kontrol ekibine "yanık koktuğunu" bildirdi.

Sonra White telaşlı bir sesle "kopitte yangın var.. Kötü bir yangın. Bizi dışarı çıkarın yanıyoruz" diye bağırdı. Son duyulansa bir çığlık. Yer görevlileri kapıyı açmaya çalıştı; ama kabin içindeki yangın nedeniyle basınç atmosfer basıncının kat kat üstüne çıktığından, içeri doğru açılan kapı yerinden oynamadı. 6 dakika sonra kabini açabilen görevliler yanmadan önce karbon monoksitle boğulmuş astronotları, erimiş plastik giysileriyle koltuklara yapışmış olarak buldular.

[PAGE]

  

23 Nisan 1967

Ruslar'ın Ay'a inmek üzere geliştirdiği ve üç kozmonotu taşıyabilecek Soyuz 1 kapsülü, yörüngedeki 15 turun ardından dönerken aracın paraşütleri açılmadı.

Yere çakılan araçtaki kozmonot Vladimir Komarov öldü. Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki dinlenme istasyonundan araç ve yer istasyonu arasındaki iletişimi izleyen Amerikalılar, kozmonotun yer ekibine karşı kullandığı "uygunsuz dilden" kazayı öğrendiler.



29 Haziran 1971

Uzayda 23 gün geçiren Soyuz 1 ekibi Dünya'ya dönerken kabine basınç sağlayan vanalardan bri patladı.

Araca sığabilmek için basınçlı uzay elbisbesi giymeyen kozmonotlar Georgi Dobrovolski, Viktor Patsayev ve Vladislav Volkov öldü.