BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.412,33
HABER /  GÜNCEL

ABD Suudilere F-15 filosu satıyor

Tarihinin en büyük silah anlaşmasını bölgede gerilimin arttığı bir dönemde uygulamaya koyan Washington yönetimi, Suudi Arabistan'a 84 adet F-15 uçağı satacak.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan'a 30 milyar dolar tutarında savaş uçakları satılmasına onay verdi.

Anlaşmaya göre, ABD Orta Doğu'daki kilit müttefikine 84 adet Boeing F-15 savaş uçağı satacak, ayrıca elindeki 70 adet F-15 uçağının modernizasyonunu üstlenecek.

Anlaşma yedek parça, mühimmat, bakım ve eğitim sağlanmasını da kapsıyor.

Aaçıklama, iki ülkenin geçen yıl vardıkları 60 milyar dolarlık dev bir silah ihalesinin en önemli diliminin resmiyet kazanıp hayata geçirilmesi anlamına geliyor.

Anlaşma, Suudi Arabistan'ın İran'a karşı güçlendirilmesi çabaları çerçevesinde değerlendiriliyor.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada anlaşmanın 'bölgesel istikrar için kilit bir unsur" olduğu kaydedildi.

Sözcü John Earnest, anlaşmanın "ABD'nin güçlü bir Suudi savunma kapasitesi oluşturulması konusundaki kararlılığının göstergesi" olarak ifade edildi.

Yönetim geçen yıl Kongre'ye sunup onay aldığı anlaşmanın 50 bin Amerikalıya iş sağlayacağını savunuyor.

Bölgesel dengeler

Pakette yer alan unsurların teslimatı, 15-20 yıllık bir döneme yayılıyor.

Kongre'nin anlaşmaya itiraz etmesi beklenmiyor

Paketin diğer yarısını ise onlarca Apache, Black Hawk ve Little Bird helikopteri oluşturuyor, ayrıca yetkililerce doğrulanmamakla birlikte füze satışı da yapılacağı öne sürülüyordu.

ABD tarihinin en büyük silah ihalesi olan 60 milyar dolarlık anlaşma geçen yıl gündeme geldiğinde bazı çevrelerde bölgesel dengelere etkisi ve İsrail'in güvenliği açısından yansımaları konusunda eleştirilmişti.

Arap Baharı eylemlerine destek verildiği bir dönemde de Suudi yönetimi Orta Doğu'nun en kapalı rejimlerinden biri olmaya devam etti.

Buna karşılık Obama yönetiminin anlaşmayı uygulamaya koyma açıklaması, İran ile ABD ve bölgedeki müttefikleri arasında gerilimin tırmandığı bir döneme rastlıyor.

İran, ülkeye yönelik yaptırımların artması halinde Basra Körfezi'ne kıyısı olan ülkeleri için dünyaya açılan kapı durumundaki Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceği tehdidinde bulunmuş, ABD yönetimi buna tepki göstermişti.

Bölgenin başlıca Şii gücü olan İran, Sünni Körfez ülkelerinin öncüsü durumundaki Suudi Arabistan ile geleneksel olarak rekabet içinde.