BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bosna'nın yeni başbakanı onaya sunuldu

Bosna Hersek'in başlıca siyasi partilerinin hükümet formülünde uzlaşması ardından, başbakanlık görevine Hırvat maliye bakanı Vjekoslav Bevanda aday gösterildi.

Abone ol

Bosna Hersek'te 14 aydır süren hükümet krizine son vermeye yönelik uzlaşma formülü doğrultusunda, başbakanlığa Vjekoslav Bevanda aday gösterildi.

Bosnalı Hırvat HDZ partisinin adayı olan Bevanda'nın adı, onay için üçlü başkanlık konseyine sunuldu.

Bevanda'nın başkanlar ve parlamentodan onay alması ardından hükümetin Ocak ayının ilk günlerinde oluşturulması umuluyor.

55 yaşındaki ekonomist Bevanda, 2007'den bu yana ülkenin Boşnak-Hırvat Federasyonu'nun maliye bakanıydı.

Boşnak, Hırvat ve Sırp partilerinin dün akşam saatlerinde hükümet konusunda uzlaşma sağladıklarını duyurması ile 2010 Ekim ayında düzenlenen seçimden bu yana süren siyasi krizin aşılması umudu doğdu.

Bütçenin parlamentodan geçirilememesi, emanetçi hükümetin elini bağlamış ve ülkenin kurumlarını felç etmişti.

Bu nedenle hükümet müzakerelerine hız vermek durumunda kalan altı parti, bütçenin onaylanması ve AB'ye katılım süreci için talep edilen reformların parlamentodan geçirilmesi konusunda anlaştı.

Avrupa Birliği ve ABD yönetimi açıklamayı memnuniyetle karşıladı; ülkenin AB ve NATO'ya entegrasyon konusunda ilerlemesi umudu dile getirildi.

Düğüm nasıl çözüldü?

Bosna Hersek'in etnik gruplar arasında denge sağlanmasını hedefleyen karmaşık sistemi bu grupların her birinin başlıca makam ve kurumlarda belli sayıda üyelikle temsil edilmesini öngörüyor.

Ancak son seçimde en fazla oyu alan Sosyal Demokrat Parti SDP'nin bünyesinde farklı etnik grupları barındırması tartışma yarattı.

Sırp ve Hırvat milliyetçiler, kotalara uyulması için belirli görevlerin bu partiye değil etnik tabana dayanan parti temsilcilerine verilmesinde diretti.

2010 Ekim ayındaki seçim sonuçlarına göre 42 üyeli parlamentoda SDP ile Sırp partisi Bağımsızlar Sosyal Demokrat İttifakı SNSD, 8'er üye ile temsil ediliyor.

Taraflar 'başbakan' krizini aşmak için görevin iki partiye de değil, seçimden altıncı sırada çıkmış olan Hırvat Demokratik Birliği HDZ'den bir isme verilmesinde uzlaştı.

Dokuz bakanlık üç toplum arasında paylaştırıldı. Dışişleri, savunma, iç güvenlik ve haberleşme bakanlıklarının Boşnak siyasetçilere, ticaret, maliye ve kamu işleri (sağlık, eğitim, bilim, spor, vb.) bakanlıklarının Sırplara, adalet ve insan hakları bakanlıklarının Hırvatlara verileceği kaydediliyor.

Bosnalı siyasetçiler ülkede savaş öncesinden bu yana yapılacak ilk nüfus sayımı ve devlet yardımları konusunda iki yeni yasanın yürürlüğe girmesi ardından Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusu yapmayı öngörüyor.

AB'ye başvurunun aslında bu ay yapılması hedeflenmişti, ancak hükümet krizi buna olanak vermedi.

Bu adımlar, ülkenin geçen yıl askıya alınan IMF stand-by anlaşması kapsamında mali kaynak alabilmesi için de büyük önem taşıyor.

Sadece IMF değil Avrupa Komisyonu da hükümet kurulana dek ülkeye ayrılan 100 milyon euro yardımı rafa kaldırmıştı.