BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

35 kişinin ölümü 'operasyon kazası'

Irak sınırı yakınlarında 35 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili olarak hükümetten ilk açıklama AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik'ten geldi. Çelik'e göre, kaçakçıklık yapan köylülerin PKK'lı oldukları zannıyla öldürüldüğü anlaşılıyor.

Abone ol

Türkiye-Irak sınırında 35 kişinin ölümü ve bir kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan hava saldırısı konusunda hükümetten yapılan ilk açıklama akşam saatlerinde geldi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, son sözü söylemeden önce saldırıyla ilgili soruşturmanın tamamlanmasını beklemek gerektiğine dikkat çekerek, şu ana dek gelen bilgilerin ışığında olayın bir ''operasyon kazası'' olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Olayı ''nahoş ve son derece üzüntü verici'' diye niteleyen Hüseyin Çelik, ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilediklerini söyledi.

İnsansız hava araçlarından elde edilen istihbarata dayanarak bir operasyon yürütüldüğünü ve öldürülenlerin PKK militanı olduğu zannıyla saldırı düzenlendiğini kaydeden Çelik, ancak daha sonra bu kişilerin büyük çapta sigara kaçakçılığıyla uğraşan insanlar olduğu tespitine varıldığını belirtti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği hava saldırısının Türkiye sınırları dışında meydana geldiğini söyleyen Hüseyin Çelik, ölen 35 kişinin kimlikleri ve saldırı mahalinde bulunma nedenlerinin kesin ve net biçimde ortaya çıkması için soruşturma sonucunun beklenmesini istedi.

Partisinin MKYK toplantısı ardından açıklama yapan Çelik, ''Öldürülen insanların büyük çoğunluğu aynı ailenin mensuplarıdır. Bunların içinde korucu çocukları vardır, bir gazi çocuğu vardır. Dolayısıyla olay, üzücü bir olaydır. Ama nihai sözü söylemek, nihai yargıya varabilmek için buradaki adli ve idari soruşturmanın bitmesini beklemek en akılcı olur.'' dedi.

Dün akşam saatlerinde meydana gelen saldırı konusunda ilk bilgiler sabah erken saatlerde ajanslara ulaşmaya başladı, ancak hükümet yetkilileri akşam saatlerindeki MKYK toplantısına dek hiç bir açıklama yapmadı.

Demirtaş'tan 'katliam' suçlaması

Üç günlük yas ilan eden Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, meydana gelen saldırı ve ölümleri ''aleni bir katliam'' olarak niteledi ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye lideri Beşar Esad’ı hedef alan sözlerini hatırlatarak, ''Kendi halkını katleden yönetimin meşruiyeti yoktur.'' dedi.

BDP lideri Demirtaş, yaşanan olayla ilgili kendi ellerine geçen bilgiyi anlatarak, ''Yaklaşık 50 kişiden oluşan bir grup köylü köylerine ulaşmak üzereyken karakol görevlileriyle karşılaşmış. Görevliler ‘buradan geçmeyin’ diyerek başka bir yol göstermiş. Köylüler o yola girdikten bir süre sonra uçakların bombalı saldırısına uğramışlar. Ölenlerin tamamı o köylüler. Çoğu çocuk ve gençlerden oluşuyor. Aralarında üniversiteye hazırlanan gençler var. Bunlar kaçakçılıkla geçinen köylüler.'' dedi.

Şırnak’a bağlı Uludere yakınlarında meydana gelen saldırıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı sabah saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, ''Dün akşam saatlerinde insansız hava araçlarının aktardığı görüntüler üzerine sınırdan yük hayvanları ile geçmeye çalışan bir grubun hedef alındığını'' duyurdu.

TSK yaptığı basın açıklamasında, saldırının düzenlendiği bölgede sivil yerleşim olmadığını savundu; PKK'nın saldırı hazırlığı yaptığına işaret eden istihbarat olduğuna dikkat çekti.

Genelkurmay açıklamasında olayın meydana geldiği yer, "Irak'ın kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir" denildi.

Gelişmelerle ilgili Roj TV'ye konuşan Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman, hava harekatının F-16 savaş uçaklarıyla yapıldığını ve otopsi için Şırnak'a götürülmüş olan cesetlerin yanmış durumda olduğunu söyledi.

Ana muhalefet CHP'den milletvekilleri de gelişmeleri eleştirdi. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, ''Sınır ötesi harekatların ülkeye ne kadar yararlı olduğu konuşulmalı'' dedi. Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ise İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e yüklendi ve ''PKK'lı'' diyerek herkesi hedef gösterdiğini ileri sürdü.