BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04
HABER /  GÜNCEL

ABD Salih Müslim'i nasıl sattı! Detaylar ortaya çıktı

Habertürk Wasington temsilcisi Serdar Turgut, Salih Müslim'in yakalanmasına ABD yönetiminin neden onay verdiğini bugünkü yazısında aktardı.

Abone ol

PYD eski eşbaşkanı Salih Müslim'in Prag'da yakalanmasına ses çıkarmayan ABD yönetimi, Müslim'in İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü yöneticisi Kasım Süleymani’yle bağlantısı oldugunu iddia ediyor.

Müslim'in yakalanmasının ABD'deki yankılarını kaleme alan Turgut köşesinde Amerika'nın Suriye'deki ana politikasını İran'ın bu ülkedeki etkisini YPG ile kırmak olarak açıklıyor.  Washington'da bu konuyla ilgili başvurduğu ilgili isimlerin görüşlerini "Pentagon ve Salih Müslim" başlıklı yazısında paylaşan yazar, Pentagon’un YPG yönetimindeki İran etkisini örgütten temizlemek için çalışma başlattığını yazdı. Turgut, yazısında şu ifadelere yer veriyor:

Salih Müslim hakkında bir flaş karar daha!

Çekya'nın Salih Müslim'e karşı isteyeceği iki isim!

MÜSLİM OPERASYONU: Bu çalışma bağlamında bir süredir Pentagon’un, PKK/YPG içindeki İran’a yakın duran yönetici kadrosundan isimlere karşı bir etkisizleştirme operasyonu başlattığı belirtiliyor. Bu bağlamda YPG yöneticilerinden İran’a sempatiyle yaklaşan isimlerin bölgeden uzaklaştırıldığı ve bunlara Suriye’ye dönmemelerinin söylendiği belirtildi. Konuştuğum kaynaklar, kesin olmamakla birlikte sayının onlarla ifade edilebileceğini söylediler.

MÜSLİM'İN İRAN'LA BAĞLANTILARI: Salih Müslim’in de bu grup içinde yer aldığı, bu yüzden son tutuklama işinde Amerikan istihbaratı resmen rol almasa dahi bu adımdan şikâyetçi de olmadıkları vurgulanıyor. Amerikan istihbaratının elinde, Salih Müslim ve onunla bağlantıları olan diğer YPG yöneticilerinin, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü yöneticisi Kasım Süleymani’yle bağlantıları olduğu bilgisi de var.

Pentagon’un YPG üzerinde olası İran etkisini tamamen temizleyerek kendisine bağlı bir YPG oluşturmaya çalıştığı ve Mattis’in son demecinin temelinde eğer bu başarılırsa YPG’nin PKK ile çatıştırabileceğini düşünmesinin yattığı vurgulanıyor.

Serdar Turgut'un yazısının tamamı